Cikk megosztása
Túlkínálat, csökkenő árak és általános bizonytalanság a jellemző a globális komlópiacon. A söripar válságának újabb jele, hogy szakértők szerint mintegy 5000 hektár komlóültetvényt kellene felszámolni.
Túlbecsülték a craft sör népszerűségnövekedésének tartósságát a komlótermesztők, így Németországban és az Egyesült Államokban jókora a túltermelés. Kiderült, hogy mégsem kell annyi aromakomló, mint amennyire a termelők számítottak, ezért a globális vetésterületet mintegy 5000 hektárral kellene csökkenteni ahhoz, hogy stabilizálódhasson a piac.
A Lebensmittelparxis cikke szerint a túlkínálat tehető felelőssé azért, hogy drasztikusan csökkent egyes fajták ára: a Perle vagy a Hallertauer Tradition Németországban a tavalyi ár tizedéért vásárolható.
Közben változnak a fogyasztói trendek is. Egyre népszerűbbek az alacsonyabb alkoholtartalmú, alkoholmentes és különféle söralapú termékek, így pedig csökken a komlóra való igény, ráadásul a kisüzemi szegmens is ráfordult az alsóerjesztésű, kevesebb komlót igénylő sörtípusokra.
A piac koncentrálódik, az olyan hatalmas cégek, mint az AB InBev, a Heineken vagy a Carlsberg, meghatározzák a termesztett komlófajták körét és a felvásárlási árakat. Ehhez pedig még hozzájön a klímaváltozás kiszámíthatatlansága: aszályok és felhőszakadások rontják a termés minőségét és hozamát. A forró nyarak után betakarított komló alfasavtartalma akár 70 százalékkal is kevesebb lehet.