Teából jósolni? A komlónál ez is működhet!

2017-09-11 | 07:59 Magazin

Érik a komló. Aki pedig szokott otthon sört készíteni, tuti, hogy eljátszott már a gondolattal, hogy vadkomlóval ízesít egy-egy főzetet. Érdemes ezzel próbálkozni? Tippek és trükkök.

A házisör főző már csak olyan, hogyha augusztus végén, szeptember elején sétál a mezőn, és megpillant egy komlónövényt, rajta a tobozokkal, nem bírja ki, hogy ne próbálja ki az újdonságot. Hiszen tudjuk, hogy a nemesített komlók remekül körül-határolható illat- és aromaképlettel rendelkeznek, de mi tagadás, izgalmas időnként felkerekedni és szedni a vadakból is.

Mi is nő Almádiban a teniszpálya mellett? #balatoninyar #balatonalmádi #hop #balaton #komló #beerpornmagazin

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés,

Ahhoz pedig, hogy ne érjen minket váratlanul a leszedett komló, tartsunk be három fontos alapszabályt:

  • csakis tiszta helyen álljunk neki a szüretnek
  • a leszedett komlót frissen használjuk fel, vagy fagyasszuk le
  • ne várjunk el semmi olyat egy vadkomlótól, amelyet csak a nemesített változatok tudnak

A szüret és a komló felhasználása előtt egyébként érdemes pár tesztet lefuttatni, hogy mennyire érdemes foglalkozni a talált fajtával. A Sörfórum tippje szerint remekül összehasonlítható két komló „teljesítménye”, hogyha grammra megegyező mennyiségekkel teát készítünk belőlük. A tea aromájából, színéből és intenzitásából aztán lehet következtetni a talált komló képességeire. „A teás módszer az aromára és a keserűség megállapítására is használható. Ismeretlen komlónál érdemes használni.” – írják.