Cikk megosztása
Hét éve tartja meg minden április 4-én a saison napját a portlandi Allagash Sörfőzde. Idén igazán nem lesz nehéz csatlakozni hozzájuk, szerezz be pár magyar saisont!
A Portlandban működő Allagash Sörfőzdénéel nagyon csípik a saison sörtípust, ezért hét éve elindították a Saison Day kezdeményezést, amelyhez azóta rengetegen csatlakoztak, szerte az Államokban.
Az 1995-ben alapított sörfőzde elsősorban csak belga sörtípusokat készít. Már az első sörük is egy belga wit volt, aztán az évek múlásával szépen jött mellé a többi belga típus. A Saison Day április 4-én lenne, amikor egy csomó USA-beli sörfőzde, akik készítenek saisont, csatlakozni szokott az Allagash-hez, és előtérbe helyezi ezt a sörtípust egy napra. A koronavírus járvány miatt idén nem lesz olyan nagy hepaj a sörfajta körül, de a szervezők arra buzdítják a saisonok kedvelőit, hogy bontsanak egyet otthon!
A saison az igazi „agrársör”, amely Vallóniából származik, és a mezőn dolgozó munkások itták eredetileg. Ezért eredetileg alacsony alkoholtartalmú, de régen is létezett belőle a „kocsmai” verzió, amely erősseb volt. A frissítő sört télen készítették, felhasználva a kezük ügyében lévő alapanyagokat, az árpát, a rozst, a tönkölyt, stb. Ezért a saison típus nem olyan egységes, vagyis elég széles skálán mozoghatnak a tulajdonságai.
Van olyan saison, amelynek a komlók és a gabona adja a karakterét, de vannak fűszerekkel, sőt mézzel bolondított változatok is. Némelyik savanyú, száraz, vannak világosabb és sötétebb színűek, gyógynövényekkel készülők, és gyümölcsös karaktereket hordozók. Klasszikus hazai példája a Hara’Punk Monkey Funky, vagy a Horizont Sailor Belle, de a Horizontnál készült már rozé musttal és eperpürével főzött változat, és a HopTop is a boros irányba vitte el a sztorit, ők a Hunting Saison nevű sörüknél a Font Pincészet olaszrizling mustjával dolgoztak.