Szegény országnak csak olcsó lötty jár?

Írta: BeerPorn.hu

2016-02-23 | 10:07 Magazin

Az OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) portálon közölt beszámoló szerint akár genetikailag módosított mikroorganizmusokból kivont, ipari enzimek hozzáadásával is készíthetőek sörök a törvényi szabályozás hiányosságai miatt.

Az olcsó gabonafélék felhasználásával az előállítás költsége jelentősen csökken, de – miközben tradicionális, természetes, prémium jelzőkkel látják el ezeket a termékeket – a minőség is nagyot esik.

A Transindex.ro beszámolója szerint a Heineken Románia honlapja azt írja, 12-39 nap alatt készítik el a söröket, ám egy volt alkalmazott olyan 2008-as kísérletről is beszámolt, amikor egy nap alatt próbáltak meg sört készíteni. Nem hivatalos források pedig azt feltételezik, hogy ez a trend nem csak Romániában, hanem egész Kelet-Európában jellemző.
Egy lager típusú sör készítéséhez például normális esetben alacsony hőmérsékletre és 12-48 napnyi érlelésre van szükség. Ez az időtartam az enzimek hozzáadásával néhány napra csökkenthető, sőt a lap szerint a malátázást is megspórolhatják a gyártók az enzimek bevetésével, és úgy tudnak csírázatlan, olcsó gabonából is (cirok, kukorica, rizs) „sörszerű italt készíteni”.

A román sörpiacon 2002-ben még 50 gyártó volt jelen, mára azonban 7-re apadt a számuk. Ők osztoznak a 30 forgalmazott márkán. Legnagyobbak a Bergenbier, Heineken Románia, Tuborg, Ursus Románia.

heineken

(Fotó: Natgeotv.com)

Az OCCRP-nek a Heineken és az Ursus egykori alkalmazottait sikerült megszólaltatnia, akik alátámasztották a különféle enzimek használatát. A cikk meg is nevezi az anyagokat: leggyakrabban a Fungamyl, a Ceremix 6X MG illetve a Filtrase nevű enzimeket használnak: előbbi a magasabb alkoholtartalomért felel, utóbbi pedig a csírázatlan alapanyagok felhasználását teszi lehetővé.

A Bergenbier és a Tuborg volt vagy jelenlegi alkalmazottai nem nyilatkoztak. Az ipari enzimek nemzetközi, illetve helyi forgalmazói viszont annál beszédesebb adatokkal szolgálnak: megerősítették, hogy ezeknek a gyáraknak is szállítanak. Az enzimeket forgalmazó Grama Trading nevű cég például a honlapján állítja, hogy a vállalat mind a négy fent említett nagy gyártóval kapcsolatban áll. Marius Toboșaru, a cég kereskedelmi igazgatója viszont az újságíróknak erről ipari titokra hivatkozva nem beszélt.

Debbie Spillane, az enzimeket gyártó dán Novozymes sajtóreferense elmondta, hogy az enzimek használata sokkal a szegényebb országokra. Németországban például 1993 óta teljesen tilos az enzimek és egyéb adalékanyagok használata.

ursus_romania

(Fotó: Enchantingromania.com)

A probléma egyik gyökere az, hogy Európában nincs uniós szabályozás az ipari enzimek használatára, így Romániában még csak egy, az egészségre nem káros adalékanyagokat tartalmazó listát sem rögzít a törvény. Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (ANSVSA) szerint a gyártók nem is kötelesek nyilatkozni az enzimek használatáról, mert azok nem minősülnek összetevőnek.

Az Igazi Csíki Sör, a Clinica de Bere, a Zaganu, a Ground Zero és a Sikar próbálnak függetlenedni az enzimlobbitól, és nem használnak ilyen anyagokat, holott Lénárd András, az Igazi Csíki Sör tulajdonosa szerint rendszeresen megkeresik, és az enzimek használatát javasolják neki különböző gyártók. Hasonlóról számolt be a cikkben Marius Mircea, a temesvári Clinica de Bere vezérigazgatója is.

A nagy cégek vezetői erről nem igazán nyilatkoznak: az elmúlt fél év során az OCCRP újságírói többször is kértek interjút az Ursus, a Bergenbier, a Heineken Romania illetve a Tuborg Romania illetékeseitől, de még csak e-mailben sem kaptak választ az enzimek használatára vonatkozó kérdésekre. Peter Hammarstedt, a Carlsberg International’s exportigazgatója azt ígérte, utánanéz, hogy a Tuborg Romania alkalmaz-e ipari enzimeket, de később már az emlékeztető levelekre sem válaszolt. Emily Hamburger, az Ursus anyavállalalatának, a SABMiller-nek a sajtófelelőse szintén nem nyilatkozott.

Marie-Christine van’t Hullenaar, a Heineken International szóvivője viszont azt nyilatkozta, hogy a Heineken 1873 óta ugyanazon egy recept alapján készül világszerte, illetve a cég helyi márkáinál sem használnak enzimeket.

(Borítókép: Radu Ana Maria/Wikipedia)