Cikk megosztása
Idestova két hónapja lépett életbe a kereskedelmi törvény módosítása, amely a kizárólagos italbeszerzési szerződéseket próbálja visszaszorítani. Az átütő változásra azonban még várni kell.
A kereskedelmi törvény módosításának egyik kommunikált célja az volt, hogy a sör- és üdítőipar piacon a kisüzemeket támogassa a nagyokkal szemben. Hiába nyíltak ugyanis az elmúlt években sorra kisüzemi sörfőzdék Magyarországon, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2020-as kibocsátás 97 százaléka a legalább 50 főt foglalkoztató üzemekből származott.
Az új törvénymódosítás szerint a vendéglátóhelyeknek az egyes italkategóriákban legalább két különböző gyártó termékeit kell kínálniuk, illetve italkészleteiknek legfeljebb 80 százaléka származhat ugyanattól a gyártótól. Ettől eltérhetnek a csapolt sör esetében, abban az esetben, ha folyamatosan biztosítanak a csapon legalább egy kisüzemi sört is – összegezte a Napi.hu.
A gazdasági portálnak Gyenge Zsolt, a Fóti Kézműves Sörfőzde tulajdonosa, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke elmondta, hogy már látszik a kisüzemi sörfőzdék némi forgalomnövekedése a kereskedelmi törvény módosítása nyomán, az átütő változásra azonban még várni kell. A kisüzemek tapasztalatai szerint ugyanis sok vendéglátóhelynek nem éri meg anyagilag az új szabályozás, ezért számos esetben nem követik azt.
Kósa Lajos, országgyűlési képviselő korábbi nyilatkozata szerint Magyarországon az söreladásoknak kicsit több mint 3 százalékát adják a kisüzemek.