Cikk megosztása
A Magyar Sörgyártók Szövetsége szezonnyitó ünnepségén, a komló magyarországi termesztésének újraindítását, egyelőre szimbolikusan, a frissen alapított Komló Klub vállalta fel.
A szezonnyitón a sör és étel társítások mellett, a számos kedvező élettani hatásáról ismert komló került reflektorfénybe. Az eseményen Vásárhelyi István, sörgasztronómus és az Aria Hotel séfje, Ferencz Gábor által összeállított menüben a komló számos oldaláról mutatkozhatott be, a sörsorban a klasszikus nemeskomló mellett kóstolásra került az újhullámos, illatos és a diszkrétebb komlózás is.
A menü tartogat néhány jó sör-étel párosítási tippet:
- Welcome drink: „StrawberryHopsForever” / könnyed, friss világos lágersörkoktél
- Hideg előétel: Kacsamáj mousse, kenyér chips, fűszeres, pörkölt malátás sötét ale-lel
- Meleg előétel: Teás paszternákkrémleves, karotta espuma, üde komlózású, gyümölcsös illatú lágersörrel
- Főétel: Császárhús, zellerpüré, ceruzabab, konfitált burgonya, száraz, enyhén csokoládés ízvilágú, sötét lágerrel
- Desszert: Madártej pannacotta, belga típusú, zamatos, erős ale sörrel
„A Sör mi több egy év alatt a ’sörbeszéd’ része lett. Formálódik egy újfajta sörkultúra, ami nélkül nincs modern magyar gasztronómia. Idén ízekre szedjük a sört. Kezdve a komlóval, amelyet már a honfoglalók is ismertek és valaha itthon is termesztettek”– mondta Schillinger Attila, a Sörszövetség igazgatója a 2016-os sörszezon megnyitóján.
Az ünnepségen résztvevők örökbe fogadhattak egy-egy kolópalántát, hogy kísérletet tegyenek a komló termesztésére. A hogyan neveld a komlópalántádat kérdésben a Sör mi több Komló Klubja nyújt majd segítséget.
A szövetség reményei szerint újabb nyarat tölthetünk el a minőségi sörök és hozzájuk passzoló étkek tudatos, kulturált fogyasztása jegyében. A Sör mi több és a nagyközönség ez évi első találkozására nem kell sokat várni, május végén rendhagyó kiállítást szerveznek, hogy a hölgyeket a sörös oldalra csábítsák.