Cikk megosztása
Utassy Rolanddal, a Beerfort Sörfőzde főzőmesterével a Beeroda nyitóeseményén találkoztunk, ahol rövid előadást tartott a kisüzemi sörtrendekről és a legnépszerűbb sörfajtákról. A Sörmanufaktúra és a Legenda Sörfőzde egyik alapítójával, a Green Sheep Beers & Bar megálmodójával a sörforradalomból kimaradt sörtípusokról és természetesen a Beerfort söreiről is beszélgettünk.
Utassy 2003-ban végzett sör és szeszipari technológia szakon. Tibold Ákossal alapították meg a Sörmanufaktúrát, és Kovács Józseffel, valamint ugyancsak Tibold Ákossal pedig a Legenda sörfőzdét. Most a Beerfort sörfőzőmestere, szokatlanabb ötleteit pedig a Green Sheepen keresztül igyekszik megvalósítani.
Előadásában elmondta, a konzervatívabb vonalat képviseli a sörfőzésben. A letisztult, kevésbé komlós, inkább malátás, egyensúlyos söröket szereti készíteni és a Beerfortnál így is tesznek.
Szerinte egy sörfőző mester akkor mondhatja magát jónak, hogyha tud egy korrekt, alap világos sört csinálni, hiszen ez az a sörtípus, ahol „az összes létező hiba egyből kijön”. A sok komló nem ápol és eltakar, és a jelentős alkoholtartalom, vagy az óriási test sem. Szóval ő sokkal nagyobb kihívást talál egy egyszerűbb, de kiváló minőségű világos sör elkészítésében.
Pedig most nem ezek futnak be nagy karriert a craft beer rajongói között. „Az amerikai sörforradalom hatásaként egyből az american pale ale, meg az indian pale ale lett a sztár itthon is. Picit hiányolom a sörforradalomból az egyszerűbb, kevésbé harsány, de kimagasló minőségű sörtípusokat. Kezdtük a nagyon alapoktól és rögtön elvágtattunk a csúcsokig, a köztes részek pedig kimaradtak” – mondta a Beerfort főzőmestere. Így az előadás után legelőször erről beszélgettünk.
Valahogy úgy fogalmaztál, hogy kimaradtak lényeges sörtípusok. Eljöhet a német világos, egy jó búza, vagy akár egy felejthetetlen kisüzemi pils divatja?
Az ipákon és a stoutokon, valamint a nagyon erősen komlózott sörökön kívül szinte minden kimaradt a sörforradalomból. Ennek több oka is van. Elsőre valóban lehet, hogy kevésbé izgalmas egy cseh világos, egy pils, vagy esetleg egy bajor búza és a komlóval könnyen el lehet adni a sört. A harsány stílusú italokkal meg lehetett mutatni, hogy a nagyüzemen kívül is van élet.
Rengeteg német, cseh, brit sörtípus van, amelyek kevésbé kaptak hangsúlyt, ezért kevésbé is indultak rá az emberek. Ezeket persze a sajtó sem annyira kommunikálta, pedig van, akinek már sok az ipa, de érdeklődik a kisüzemi sörök iránt…
Talán mert az USA-ban is ezekről szólt a forradalom…
Igen, és annak óriási a hatása. Ennek ellenére beszélni kellene a többi típusról is. Amikor a Sörömöket írtam, akkor is inkább a német vonalat próbáltam bemutatni. De érdekes egyébként, ahogy a németek is kezdenek kísérletezni az újhullámos komlókkal.
Bart Dani szerint a lager lesz az új IPA. Szerinted is így van ez?
Igen. Nagyon sok főzde nyílik Magyarországon, és többnyire a felsőerjesztésű sörökre rendezkednek be. Mi be is mertük vállalni a Beerforttal, hogy az alap szortimentünket a hagyományos német típusú sörök képviselik.
Akkor vegyük is sorra a Beerfort söröket!
Van egy Kellerünk, egy szűretlen pincesör, amely színben inkább már a félbarna felé közelít, viszont ízvilágban hozza a világos sörös, kellemes malátás, fűszeres komlós jegyeket. Ezt szánjuk alap sörnek, mert jól iható, egyszerű, de tartalmas élményt nyújt.
(Fotó: Beerfort Sörfőzde Facebook)
A Dunkel félbarnát azoknak szánjuk, akik barna sör mellett szeretnének egy estét eltölteni. Magyarországon korábban volt egy olyan sztereotípia, hogy a barna sörök testesek, édesebbek, és a nagyüzemiek többsége ilyen is volt. Nehezen tudta elképzelni az ember, hogy egy egész estét ezekkel töltsön. A miénk könnyű, de benne van a pörkölt malátás ízvilág, könnyű komlózással.
A Pils egy továbbgondolt történet, a frank vonalat nagyon szeretem A frank pilseknek az a jellemzőjük, hogy a komló fűszerességét mutatják meg. Édes malátás alap, a pilshez kellő keserűség mellett a komlóillatok, aromák is jelentős szerepet kapnak. Mi hétszer komlózzuk, háromféle komlóval.
Van kétféle búzátok is.
Eredetileg csak feketét akartam, de a barna tulajdonképpen egy elrontott feketéből született. Kevesebb pörkölt malátát számoltam, így jóval világosabb lett. Tehát feketének nem lehetett nevezni, de a kóstolások során annyira ízlett mindenkinek, hogy benne maradt a kínálatban. A két sör teljesen más karakter, pedig azért mindkettő elég sötét. A barna egy testesebb, telítőbb, jóval karamellesebb, csokisabb darab, a feketében pedig a pörkölt malátás jegyek dominálnak.
(Fotó: Beerfort Sörfőzde Facebook)
Ősszel, télen készítünk duplabakot is. Ez 8 százalékos barna, testes, de nem az a nagyon édes doppelbock. Pörkölt malátás, karamelles, komoly testtel rendelkező, mégsem nehéz sör.
A legújabb családtag pedig a Sommer Ale, ami azért született, hogy legyen egy nyári, könnyű sörünk is. Német komlóval, búza és pils malátával készül.
Csinálod a Green Sheepet is… Ott mik készülnek és hogy jut rá időd?
Igen, az az én vándorfőzdém. Az alapsörünk, ami a sörözőben is van, Leányváron készül, angol stílusú sör, brit komlókkal, de kicsit szénsavasabb mint azok, amelyek ihlették. Ez állandóan elérhető. A többi pedig attól függ, hogy épp mit tudok megvalósítani.
Green Sheep Beers & Bar (Fotó: Facebook)
Fontos a 4Sterne, aminek a receptje még a Legenda sörfőzdés időkből származik. Ez egy imperial kerrel, elég masszív, 8,2 százalékos. A szívem csücske. A németek negyedik focivébé elsőségének tiszteletére készítettem először.
Jól bejáratott recept alapján készül a Bak Mici is, ami egy búza duplabak. Igazából ezeknek mind helyet kellene találni, ahol le tudom főzni őket, valamint idő is kellene rá. A Beerfortnál van egy adott szortiment, amit folyamatosan készíteni kell, így kevesebb idő jut a Green Sheepre. És akkor még nem beszéltünk a Beerfort tervezett egyedi, szezonális főzeteiről. De fogok a Green Sheeppel is haladni, mert mindig gondolkodom valamin, rengeteg ötlet van a fejemben. Van például néhány személyes kedvenc söröm, amelyeket szeretnék a saját elképzelésem szerint is elkészíteni, ezekre nagyon kíváncsi vagyok.
(Borítókép: Kezmuvessortanepnek.blog.hu)