Cikk megosztása
Ahogyan a bornál is kóstolják és értékelik a különféle a borokat, úgy hivatalos profi sörkóstolók is léteznek. Ők ugyanilyen szakszerűen vizsgálják és pontozzák a legkülönfélébb söröket. Ez sokak fejében viszont kérdéseket fogalmaz meg. Hogyan dolgoznak? Mi alapján értékelnek, és hogyan is zajlik egy ilyen pontozás?
A sörértékelések aranykora
A minőségi sör egyre nagyobb népszerűségnek örved, ami a sörkóstoló szakmát is újra porondra emelte. A sörnek ősrégi hagyománya és kultúrája van csakúgy, mint a bornak és a whiskey-nek. Viszont manapság egy olyan virágkorát éljük, ahol évente bővül a legkülönfélébb kézműves és prémium minőségű sörök egyre népesebb családja – pedig ez nem mindig volt így. Hazánkban és sok más helyen is a minőségibb sörök leginkább a mindennapi italok részét képezték. Felénk nem igazán volt jellemző ünnepi italnak tekinteni. Ellenben például a prémium borokkal, amik itthon egyfajta örök gasztronómiai előkelőségként hordtál évszázadok óta az elegáns italok címét. A sör amolyan kísérő volt, és soha nem fordulhatott elő, hogy ünnepi ajándékként a bor vagy a minőségi pálinka helyett valaki sört adjon… egészen néhány évvel ezelőttig. A sör nemcsak nálunk, de globális szinten is felértékelődött, ezért jóval nagyobb érdeklődés kíséri a különféle sörök megjelenését (na és persze az értékelésüket).
Értékelés, akárcsak a bornál – vagy mégsem?
Ahogyan az a boroknál is lenni szokott, a sörök értékelése sem kezdődik másképp. A legfontosabb különbség azonban kétségtelenül már az elején megmutatkozik. Amíg a borokat a szájüregben ízlelik, addig a sört le is kell nyelni ahhoz, hogy igazán érezhető legyen valódi aromatikájuk. Sörből is többféle létezik, és kategóriájának megfelelően kapnak a pontszámokat. Viszont a szimpla kóstolás közel sem elég a végeredményhez, ugyanis egy profi sörkóstoló nem csak megízleli és leírja a sört. Megfigyeli annak állagát, habosságát és a sör habjának ízjellegét is. Pontos leírást készít az illatjegyekről, a szénsavasságról, továbbá a színről. A tökéletes ízlelés és szaglás elengedhetetlen ilyenkor. Ezért a kóstoló szakember nem dohányzik, és nem eszik fél órával a kóstolás előtt, valamint kizárólag tökéletesen tiszta pohárból dolgozik, amiben a sör megfelelő hőmérsékletű lehet. A kóstolások között is legfeljebb olyat eszik, ami semlegesíti az előző ital aromáját.
Összességében a szakavatott kóstoló úgy dolgozik, akárcsak egy profi kaszinó értékelő. Felméri a terepet, ahogyan Máté Gábor a kaszinókat, megfigyeli a kinézetet és tudatosan „megízleli” az adott kaszinó „aromavilágát”. Erről nem csak véleményt formál, hanem átérzi azt – hiszen minden kaszinónak sajátos külön atmoszférája van. Ezért ahogyan minden kaszinónak megvan a sajátos hangulata, úgy a söröknek is. Egy ilyen ital lehet többek frissítően citrusos, karamellás, gyümölcsös vagy akár hangulatok is rendelhetőek hozzá – akárcsak a borok esetében. Vannak sörök amelyek mély beszélgetésekhez valók, amíg mások egy romantikus vacsorához vagy relaxáló lazításhoz a kertben.
(x)