Söripari melléktermékek hasznosításába kezdenek Pécsen

Írta: BeerPorn.hu

2020-05-05 | 16:03 Hírek

Fotó: Flickr/Daniela Amaral

A biológiai alapú sörfőzési technológiák fejlesztését és az ilyen sörök előállítása során keletkező melléktermékek hasznosítását kívánja megoldani a több mint 1,7 milliárd forintos kutatómunka eredményeként a Pécsi Sörfőzde Zrt.

A Pécsi Sörfőzde által vezetett Hunbio konzorcium közleménye szerint a projekt során a szükséges technológia kialakításával, a melléktermékek értéknövelő felhasználása mellett meghatározzák a biológiai alapú sörkészítésre legalkalmasabb, egyben ökológiai szempontból legkedvezőbbnek számító malátatípusokat. A folyamatot a feldolgozási technológia és receptúra fejlesztése zárja sikeresnek ígérkező termékek piacra juttatásával – közölték.

Szemerey Zoltán, a sörfőzde igazgatósági tagja közölte: a kutatások eredményeként a sörgyártás melléktermékeinek hasznosításával jelentősen csökkenthetik a vállalat környezeti lábnyomát. Kiemelte: a nyolcvan százalékos nedvességtartalmú sörtörkölyből például céljaik szerint értéknövelt, jól szállítható és tárolható élelmiszer előállítására van lehetőség.

A vállalat terveiről azt mondta, a sörfőzde a jövőben további új termékekkel szeretne megjelenni a piacon. Jelezte: a vállalat speciálisan ízesített, radler típusú bio alkoholos és alkoholmentes terméke iránt folyamatosan nő a kereslet.

A Pécsi Sörfőzde Zrt. vezetésével működő projektre a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban csaknem 1,2 milliárd forintos támogatást nyert el a csoport.

(MTI)