Cikk megosztása
Itthon a ponty a legnépszerűbb hal. Legalábbis, ami az étkezést illeti: 10-ből 8 étkezési célra termelt hal ponty. Mégis szinte biztosak vagyunk benne, hogy egyszer sem főzted még sörben ezt a halat. Itt az ideje kipróbálni!
A sörben főtt ponty receptje eredetileg Izrael környékéről származik, és az a jó benne, hogy ha a gázos halpucolás részen túlvagyunk, már nagyon könnyű dolgunk van.
De mielőtt rátérnénk a receptre, álljon azért itt a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ jelentésének lényege: A hazai tógazdaságokban a haltermelés mennyisége 22541 tonna volt 2018-ban. Az étkezési halak előállításában a pontytermelés a domináns – a termelt halak 79,5 százaléka volt ez a faj. A legtöbb halat Hajdú-Bihar megyében termelték és a hazai fogyasztók továbbra is leginkább a húsvéti és karácsonyi időszakban (v)esznek halat, amin jó lenne változtatni.
Pont azért mutatjuk a sörben főtt ponty receptjét, hogy hátha egy új elkészítési mód meghozza hozzá a kedved akár most is. Ő-rü-let!
A sörben főtt ponty nem valami bonyolult kaja, hoghy egy klasszikust idézzünk: „mint a paprikáskrumpli, annyira egyszerű az egész”.
Kell hozzá:
- egy ponty
- két fej hagyma
- vaj
- sör (a szűretlen lágerre esküsznek, és az sem baj, ha félbarna)
- szegfűszeg
- szerecsendió
- gyömbér
- só
Így készítsd el:
A halpucolás után szeleteld fel a halat (itt egy jó kis videó arról, hogyan érdemes filézni a pontyot) sózd be és másfél-két órát hagyd pihenni a hűtőben.
Ezt követően vágd fel nagyobb darabokra, és a vajat egy serpenyőben megolvasztva kezdd el pirítani a hagymát. Hogyha a hagyma kezd üveges lenni (nem kell teljesen lepirítani) tedd a tetejére a haldarabokat, és szórd megszegfűszeggel, szerecsendióval és apróra vágott, vagy szárított, őrölt gyömbérrel.
Mindezek után öntsd fel szépen a sörrel, majd mehet rá egy fedő, és alacsony lángon főzd egy-másfél órát. A sörből és a halból összeállt szósz lesz a legdurvább!