fbpx

Sörárpa-termesztés: Közép-Európában komoly kockázat a klímaváltozás

Írta: BeerPorn.hu

2020-01-14 | 06:00 Hírek

Fotó: Pexels.com/Tetyana Kovyrina

30 ezer hektárral növelné a sörárpa termesztési területét a Szlovákiai Sör- és Malátagyártók Szövetsége. Ezzel északi szomszédunk nem szorulna importra, ám Szlovákiában is, épp úgy, mint itthon a malátagyártásra termesztett árpa egy része takarmányként végzi.

A Szlovákiai Sör- és Malátagyártók Szövetsége nagy energiát fektet abba, hogy több gazda válassza a sörárpa termesztést. 2019 végén Kassát tartottak konferenciát a témában, ahol elhangzott, hiába nagy a kereslet a sörárpára, a rövid tenyészidő miatt rizikós vele foglalkozni, az eredmények pedig nagyban függnek az időjárástól, így kevés gazda választja.

Az Új Szó tudósítása szerint Jana Shepperd, a Szlovákiai Sör- és Malátagyártók Szövetségének elnöke elmondta, ahhoz, hogy Szlovákia önellátó legyen, a sörárpa termőterületét 30 000 hektárral kellene növelni. Vagyis összesen 170 000 hektáron kellene foglalkozni a növénnyel Szlovákiában. Ezzel szemben, az elmúlt tíz évben nagyjából a felére csökkent a termőterület nagysága, leginkább a kiszámíthatatlan időjárás miatt. Az elmúlt években arra is volt példa, hogy a szakmai odafigyelés dacára a sörgyártásra termelt árpa több mint 60 százaléka nem érte el a malátázási minőséget, így takarmányként végezte.

Magyarországon egy 2018-as adat szerint a sörárpa vetésterülete összesen 300 000 hektár, amelyből 220 000 az őszi, 80 000 hektár tavaszi árpa. Itthon a Dunántúl nyugati részei és az észak-magyarországi területek adják a legjobb minőséget, de az időjárásra a sörárpa jóval érzékenyebb, mint a takarmányárpa – írja a Mezőhír.hu.

A portál beszámolója szerint korábban a tavaszi árpából vetettek többet, amely kiegyenlítettebb csapadékeloszlást igényel, mint az őszi fajta. A helyzet azonban megváltozott, hiszen a söripar jóval magasabb minőségi követelményeket támaszt, mint korábban, ezért kiegyenlítetté vált az őszi/tavaszi arány. Magyarországon a sörárpa értékesítési ára 40-50 ezer forint/tonna között mozog, ha viszont nem sikerül megugrani a minőségi küszöböt, takarmányként kell értékesíteni a gabonát, és vannak olyan évek, hogy az takarmányárpaként csak kicsivel alacsonyabb áron eladható.

A sörárpa keresettsége Európa-szerte növekszik, ezért rizikós ugyan, de jó lehetőség a gazdák számára, hiszen eredményes években egy hekráttól kb. 6 tonna takarítható be, ami a Mezőhír írása szerint nem rosszabb, mint a hagyományos árpatermesztő nemzeteknél, így Németországban, vagy Csehországban.