Cikk megosztása
Serényi Zsolt tavaly kezdett együtt dolgozni a Staropramen Konyhastúdióval és a Random Trippel, akikkel már számos közös videót készítettek. Szeptember 5-én jókora bulit tartanak a Pálvölgyi Katlanban, ahová a BBQ, a zene és a jó sör kedvelőit várják. Ezzel kapcsolatban beszélgettünk a séffel.
Úgy hallottam, nem kellett sokat kérlelni téged annak idején, hogy ilyen zenés BBQ bulikon vegyél részt. Ha már ennyire betalált a koncepció, biztosan könnyen jönnek az étel-ötletek is…
A Staropramen Konyhastúdió és a Random Trip közös estjein mindig más művész zenél együtt a Random Trip csapatával, akikkel abban a pillanatban találják ki a zenét. Én pedig nagyon kevés, főleg személyes ízlésre vonatkozó információ alapján, afféle testreszabott kajákat készítek. A zenei műfaj könnyedsége és a sör gasztronómiában elfoglalt helye, illetve az én elképzeléseim úgy tűnik, valóban könnyen tudnak egy hullámhosszra kerülni.
Akkor a Konyhastúdió rendezvényeken egészen improvizatív az étel is, akárcsak a zene?
A főzést természetesen megelőzi egy kis beszélgetés a zenésszel, esetleg van-e bármilyen ételallergiája, különleges kérése, stb. Koszi Janka például vegetáriánus, amit tudtam előre, és úgy készültem az alapanyagokkal. De valóban, az ételek ott, abban a pillanatban készültek először, nincsenek előtte kipróbálva, megkóstolva stb.
A közreműködő zenészeknek van saját stílusuk, elképzelésük, megvan, hogy milyen hangszereket használnak, tehát van egy elképzelésük a produkcióról, nekem pedig a tőlük kapott információk állnak rendelkezésemre a főzés során.
A sör régi szerelem nálad. A Staropramen Konyhastúdión kívül követed valamennyire a sörvilág történéseit?
Felhasználói szinten igen. Tehát képben vagyok, mi történik a nagy gyártóknál, és nagyjából a kisüzemi trendekkel kapcsolatban is. Hogyha alkoholt fogyasztok, akkor legtöbb esetben a sört választom. Az éttermünkben is igyekszünk változatos sörkínálatot tartani, ami azt jelenti, hogy az állandó választék mellett van egy folyamatosan változó is.
Mennyire általános, hogy egy séf használja a konyhában a sört? Túl, mondjuk a sörtésztán, és ilyen egyszerűbb felhasználási módokon, mennyire építhető be a sör a fogásokba?
Egyelőre nem annyira épült be, mint mondjuk a bor, de az én szakács pályafutásom alatt az átlagosnál sokkal többször megjelenik. Nyilván azért is, mert engem személy szerint jobban vonz, jobban érdekel ez az ital. Közel harminc éve foglalkozom gasztronómiával. Ez alatt az időszak alatt előbb a bornak volt egy óriási fellendülése, az utóbbi években viszont a sör is kibontakozóban van. Izgalmasan változik a sör megítélése. Immár sokféle sör van, rengeteg nagyon jó sör van, amelyek könnyen elérhetőek. A klasszikusokat a bajor vagy a cseh konyha előszeretettel használja is. Például én is dolgoztam, több mint két évig bajor étteremben, ahol folyamatosan voltak olyan fogások az étlapon, amelyek sör felhasználásával készültek, arról nem is beszélve, hogy az összes ételhez, még a desszertekhez is ajánlottunk jól passzintható sört.
Nálatok, a Bp BARbq Éttermben találunk sörös fogásokat?
Inkább, mint borosakat. De ez abból is adódik, hogy BBQ street foodnak nevezzük a műfajt, amit próbálunk csinálni, és ezek az ételek könnyebben párosíthatók sörrel, mint borral.
Van jó pár dolog az étlapon, amihez BBQ szószt használunk, amit természetesen mi készítünk, és persze sörrel. A szeptemberi Staropramen Konyhastúdió Pikniken kóstolható barnasörös-szójás malac BBQ-ban is rengeteg sör lesz. 🙂
Staropramenből négyféle (vagyis az alkoholmentessel együtt öt) érhető el itthon. Mindegyikhez, vagy mindegyikkel készítettél már ételt? Általában azt ajánljátok mellé, amelyik bele is került a kajába?
Előfordul, igen. Azért jó ezekkel a termékekkel dolgozni, mert ez a négy típus nagyjából ki tudja tölteni az ember sör felé irányuló ízlését. Nem mondom, hogy mindig könnyű választani ebből a négyből, de ezek a típusok megadják azt a változatosságot, hogy ételhez, illetve hangulathoz lehet őket igazítani. Szóval mondhatjuk, hogy nekem voltaképpen könnyű dolgom van ezekkel a sörökkel.
A csütörtöki, Random Trippel közös Staropramen Konyhastúdió Pikniken a következő sör-étel párokat ajánlják:
- Barnasörös-szójás malac BBQ, rizzsel & Staropramen Dark vagy Granát
- BBQ csirkés klubszendvics & Staropramen Prémium
- Grillezett, padlizsános palacsinta & Staropramen Unfiltered
Hogyha valaki a korábbi Konyhastúdió videókat megnézi, ráismer majd a szeptember ötödikei Staropramen buli ételeire?
Egyértelműen rájuk lehet majd ismerni, de az első elkészítésük óta finomodtak kissé a receptek. Ott lesznek a fellépők, és ott lesznek a korábban velük készült ételek, és persze a sörök. De, hogy ne csak a kajáról beszéljünk: szerintem, akit érdekel ez a fajta zene, az egyszerűen rosszul teszi, ha nem jön el. Tök jó zene, jó sörrel, jó kajákkal, kellemes társasággal, jelképes belépőért. Mi kell még? 🙂
Azt mondják, hogy itthon szinte nemzeti sport lett a grillezés. Miket tanácsolnál azoknak, akik most ismerkednek a grill és a BBQ világával?
Eszembe jutott az a klasszikus stockfotó, vagy image videó, amit mindenki látott már: áll az amerikai apuka, hétvégén a hátsó kertben. Előtte egy gömbgrill, aminek nincsen teteje, süti a hamburgert a gyerekeknek, a kezében sör van. Ez így elmondva vicces, de szerintem nem a valóságtól elrugaszkodott szituáció…
A kezdőknek pedig két dolog: a jó tüzelőanyag és a jó alapanyag. Ezek a legfontosabbak. Rengetegféle berendezés kapható, amin lehet grillezni, de egy rossz minőségű szén elveszi az ember kedvét az egésztől, a megfelelő hús pedig ugyancsak alapkövetelmény. Ez után jön az, hogy ügyesen szabályozzuk a hőmérsékletet: hogyha az ideális hőmérséklet közelében, jó szénen készítünk egy minőségi húst, az eredmény szinte biztosan megfelelő lesz.
A Staropramen Konyhastúdió Piknik feat. Random Trip szeptember 5-én, csütörtökön 18:30-tól lesz a Pálvölgyi Katlanban. Hogyha szeretnél többet megtudni az eseményről, itt a Facebook esemény, jegyek pedig itt kaphatóak.
(x)