Cikk megosztása
Az írek, Írországban nem isznak zöld sört Szent Patrik napján. Legfeljebb az Egyesült Államokban, ahol amúgy is régebbre nyúlik vissza ez az ünnep. Ott pedig a szülőföldjüktől messzire került Íreknek fontos volt, hogy még legyen valami, ami a „zöld szigetre” emlékezteti őket, innen jött a zöld sör, amit néhol egészen szörnyű módszerekkel festenek be.
Az igazi zöld sör eredetét azonban máshol kell keresni. A japán, Shiretoko Draft nevű sör halványzöld színét egy hínárféle adja, Csehországban pedig többnyire a csalán. Utóbbi országban ezt a zöldséget leginkább a Húsvét előtti Nagyhétre főzik, tehát lassan épp aktuális lesz.
A Kocsmablog úgy tudja, hogy Prágában 1999-ben főztek először zöld sört, a Pivovarský Důmban, ahol többféle növénnyel is próbálkoztak, de a megfelelő hatást végül a csalánnal sikerült elérni.
A zöld sör népszerűnek bizonyult, így 2006-ban már a Starobrno is hozzákezdett a maga hosszú ászokolású, alsó erjesztésű és nem mellesleg zöld söre gyártásához, amely egy titkos gyógynövény-kivonat segítségével nyeri el a színét.
Borítókép: Ms Kat/Flickr