Cikk megosztása
A magasabb hőmérsékletet és a betegségeket is jobban tűrik azok a komlófajták, amelyekkel Angliában kísérleteznek. A biokomló megoldás lehet az egyre rosszabb eredményekkel szembesülő komlótermesztők számára.
East Sussexben és Worcestershire-ben kísérletezik újfajta komlótermesztési megoldásokkal az Innovative Farmers’ Hop Trial. A várakozások szerint a klímaváltozásnak ellenállóbb biokomló termesztése állandó, megfelelő minőségű alapanyagot biztosíthat a sörfőzdék számára.
Az angol termesztők szerint a klímaváltozás miatt „pengeélen táncol” az iparág. Az Egyesült Királyság nyarai egyre csapadékosabbak, párásabbak és melegebbek, ez egyre nagyobb kihívást jelent a mezőgazdaságban tevékenykedők számára. Az angol sörök két – talán – legfontosabb komlója a Fuggles és a Goldings, amelyek az utóbbi években rendre alacsony termést hoznak. A biogazdaságok pedig, fennállásuk óta először, 2023-ban nagyobb hozamot produkáltak, mint a hagyományos farmok.
A tesztelt fajták betakarítása után a Stroud Brewery készített söröket a kísérleti komlókkal. Egyik legjobb eredményt a Harlequin-nel készített sör hozta, amely fajtát egyébként sokfelé termesztik, de nem bio módszerrel. Ugyancsak ígéretes az Endeavour-ral való kísérletezés is.
Ezek a komlók nem hozzák ugyan azt a határozott intenzitást, mint mondjuk a Mosaic, a Simcoe vagy a Citra, de a Charles Faram komlókereskedő cég menedzsere, Rich Davies szerint simán működik, ha a fenti fajták 30 százalékát Harlequinre cserélik, mert a sörök között emiatt „nem lesz semmilyen különbség”.