Cikk megosztása
Hogyan kell a fogyasztóknak megtanítani, mit várjanak egy-egy sörtípustól? Világörökség lesz-e a cseh sörkultúra? Újrafelhasználható a komló? Májusban összeül a nemzetközi sörvilág és ilyen kérdésekre keresi a választ.
Májusban Prágában tartja egyik legnagyobb éves összejövetelét a söripar. A Brewers Forum nem csak söripari kiállítás és szakmai találkozó, hanem olyan előadások helyszíne is, amelyeken kijelölhetik a sörgyártás fő irányvonalait a szakma legfontosabb szereplői.
Most, hogy immár egy viszonylag részletes program is olvasható, jól látszik, melyek a szervezők szerint a szegmens legfontosabb kérdései.
1. Lehet újra használni a komlót?
2022-ben egész Európa látta, milyen hatásai vannak a klímaváltozásnak. Nem csak a maláta- hanem a komlótermés is katasztrofális volt a szárazság miatt. A rendezvényen több előadás és beszélgetés is foglalkozik majd a klímaváltozás okozta kihívásokkal. Például azzal, hogyan igyekeznek mérsékelni a gyártók a felmelegedés hatásait, és azzal is, hogy lehet-e az aromakomlózáshoz felhasznált komlót egy következő főzetben keserűkomlóként újra hasznosítani.
2. Működik-e szénhidrátcsökkentve?
Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes alternatívák mellett egyre több szó esik az alacsony szénhidráttartalmú sörökről is. Mivel a fogyasztók jól látható része érdeklődik ezek iránt, időszerű a kérdés, hogyan lehet olyan finom és testes sört főzni, amely közben szénhidrátszegény.
3. Mi az a craft?
2023-ben még mindig ez a téma. 🙂
Mit jelent a kifejezés, ha sörfőzésre használják? Mit jelent, ha termékre? Miért totál meghatározhatatlan ennek a kifejezésnek a pontos jelentése, és hogy lehet, hogy mégis nélkülözhetetlen nélküle a 21. század söripara?
4. Taníthatók a sörtípusok?
Kell-e és ha igen, hogyan kell a fogyasztókat felkészíteni arra, mit várjanak egyes, számukra új sörtípusok kóstolásától? És ha szükséges mindez, kiknek a feladata bemutatni az újdonságokat? Azzal, hogy egyre változatosabb sörök kaphatók a kereskedelemben, valóban itt az ideje többet beszélni a savanyú, vagy épp a spontán erjedéssel készített sörökről.
5. Lesz-e világörökség a cseh sörkultúra?
Jó, ez nyilván leginkább azért van a legfontosabb kérdések között, mert a találkozó házigazdája Csehország. Tény azonban, hogy az elmúlt 10 évben Belgium és Németország sörkultúrája felkerült az UNESCO Világörökségi Listájára. Csehország pedig 2022-ben nyújtotta be ezirányú igényét. Szerintünk joggal.