fbpx

Öt dolog, amit tudnod kell a márciusi sörről

Írta: Knap Gábor

2024-03-15 | 06:58 Magazin

Fotó: Pikwizard.com

Térdig járunk a szezonban, itt az ideje, hogy beszéljünk a márciusi sörről, vagyis a märzenről! A stílus ismerős lehet egészen máshonnan is, és hogy mit kell tudnod róla pontosan, öt pontban gyűjtöttük össze.

1. Ebben hasonlít a BMW-re

A märzen, épp úgy mint a BMW, Bajorországból származik. A BJCP csoportosítása szerint a félbarna európai lágerek csoportjába tartozik. A modern márciusi sörök ősét tehát valahol Németország déli részén kell keresgélni, időben pedig 1841 környékén, amikor a Spaten bemutatta a bajor ászoksört.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés

2. Ez a märzen már nem az a märzen

De a Spaten világos ászoksöre előtt is voltak ám märzenek, azok viszont nem úgy néztek ki, mint a mostaniak. Sokkal sötétebbek voltak, és ezeknek a nyárra hűvös barlangokba rejtett, és ott érlelődött példányait csapolták az Oktoberfesten. Szóval minden festbier märzen, de nem minden märzen tart ki az őszi fesztiválokig. :)

3. Nem aranyszínű

Pedig milyen jól hangzik, nem? Hiába világosodtak a märzenek az idők múlásával, a BJCP kalauza felhívja a figyelmet rá, hogy az eredmény még mindig nem olyan világos, mint a mindennapi fogyasztásra szánt német lágerek. Inkább borostyánszínű, alkoholtartalma 6 százalék felett van. Tök jellegzetes, gabonás, pirítósos ízjegyei vannak, de az is belefér, ha mézeskalácsra emlékeztet.

4. Az amerikai persze tök más

Még inkább érződik a fent emlegetett sötétebb tónus az USA craft főzdéiben készülő märzeneknél, hiszen ők többnyire sokkal inkább szeretnének az egykori narancs-, borostyánszínű, nagyon pirítósos karakterű märzenhez hasonlót csinálni.

5. Ha kóstolnád, erre keresgélj!

A Rizmajer Sörfőzde minden évben elkészíti a saját márciusi sörét, ez idén is így történt, csapolt és palackozott változatban is elérhető a tétel. A FIRST Craft Beer ugyancsak csinálja pár éve, ám az ideiről egyelőre nincsen hír.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés

Ha pedig valami nagyon autentikusra mennél rá, van ilyenje a Hacker-Pschorr-nak, vagy keresd a Schlenkerla füstölt märzenjét, nem bánod meg!