Cikk megosztása
Aleksi Vanhala finn házisörfőző egy märzennel nyerte meg a május végi XIII. Házisörfőzők Nemzetközi Versenyét. A győztes sör készítőjét kedvenc sörtípusról, motivációról és arról is kérdeztük, min dolgozik épp.
Hogyan és mikor kezdtél el otthoni sörfőzéssel foglalkozni? Mi volt a motivációd?
2018-ban kezdtem sört főzni, miután rábukkantam egy híres finn sörblogger online sörfőzési útmutatójára. Eleinte nagyon egyszerű felszereléssel főztem sört. Egy üsttel dolgoztam, az erjesztés pedig egy hagyományos 30 literes műanyag vödörben történt. Szerencsések voltunk, mert meglepően jól sikerült az első adag. Ez a siker sok motivációt adott a folytatáshoz.
Az otthoni sörfőzdém neve „Tanttalan Panimo”, ami a mai napig is így van. A név a szülőfalum + sörfőzde finnül.
Messze a legnagyobb motivációt ebben a hobbiban a házisörfőző bíráktól, értékelőktől és barátoktól kapom. Azt hiszem, a tökéletes sör ötletét kergetem – legalábbis ebbe az irányba haladok.

Egyébként mivel foglalkozol civilben?
HVAC mérnökként (épületgépészeti szakemberként) dolgozom. Nekem egyébként úgy tűnik, elég sok mérnök van, aki a sörfőzést választja hobbinak. Ez egyáltalán nem lep meg. Sokat sportolok, hogy meglegyen az egyensúly a házisörfőzés és az egészség között. Egy hosszú biciklitúra után nincs is jobb, mint egy hideg láger és egy meleg szauna. 🙂
Miért fontos számodra, hogy a söreidet nemzetközi versenyekre küldd?
Idén kezdtem el részt venni nemzetközi versenyeken. Ezért pedig a finn „nemzeti sörfőző csapatot”, a Panomajut illeti köszönet. Ez egy csoport finn házisörfőzőkből, akik nemzetközi versenyekre küldik söreiket. Aki követi az ilyen sörversenyeket, bizonyára találkozott már a nevükkel.
Szóval, elsősorban azért érdekelnek a nemzetközi versenyek, mert véleményem szerint túl kevés házisörfőző verseny van Finnországban. A nemzetközi versenyeken való részvétel több lehetőséget ad arra, hogy megtapasztaljam a verseny izgalmát. A második ok az, hogy sok nemzetközi házisörfőző verseny nagyon magas színvonalú. Sok képzett bíró van, és a visszajelzések általában nagyon alaposak és változatosak. Ráadásul sok versenyen a díjak meglehetősen értékesek.

A söröd neve Märise Märise Märzeni. Mit jelent ez?
A „Märise, märise-t” egy finn streamer használta és nálunk szállóigévé vált. A Märise Märise Märzeni nagyjából annyit jelent, hogy „nyafogj, nyafogj, Märzen”. A sör neveként arra utal, hogy ha valaki kételkedik benne, hogy jó sört főzz, akkor ez frappáns válasz a kétkedőknek. De – hogy teljesen őszinték legyünk –, csak azért választottam, mert szépen hangzik finnül. 🙂
És miért épp märzen?
Manapság sok lágert főzök. Általánosságban elmondható, hogy a láger a kedvenc sörstílusom – minél frissebb és ihatóbb, annál jobb. Soha nem unom meg ezeket. A lágereknél kiemelkedő fontosságú, hogy odafigyeljünk a főzési folyamatra, hiszen ezekben a sörökben a mellékízek sokkal inkább észrevehetők. De amúgy a lágereken kívül számos más stílust is főzök.
A märzent pedig azért választottam erre a versenyre, mert szerintem abszolút lenyűgöző stílus. Ropogós és könnyen iható, ugyanakkor meglepően intenzív és malátás. Nagyon jól érlelhető, és nagy szabadságot enged a sörfőzőnek a recept összeállításakor.
A versenyre küldött söröm négy különböző malátát tartalmaz közel egyenlő arányban: pilseni, bécsi, müncheni világos és müncheni sötét. A komlót csak a forralás elején adom hozzá, csak a keserűség kedvéért és folyékony élesztőt használtam az erjesztéshez.

Tapasztalataim szerint egy jó märzenhez rendkívül tiszta erjedés és kiváló minőségű maláta szükséges. Nagy mennyiségű élesztő is kell, folyékony élesztő használata esetén pedig a tiszta oxigén és a megfelelő tápanyagok elengedhetetlenek.
Van rá lehetőség, hogy egyszer ez a recept profi sörfőzdében is elkészüljön? Keresel ilyen lehetőséget?
Szerintem simán meg lehetne ezt főzni egy profi sörfőzdében, és nem is lenne semmi kifogásom ellene. Pláne, hogy a stílus is olyan, ami valószínűleg a sörfogyasztók széles körének tetszene.
Nincsenek konkrét terveim ezzel kapcsolatban, de sosem lehet tudni – talán valaki valamikor érdeklődni fog iránta. Ám ha ez valaha is megtörténik, azt hiszem a sör nevét mindenképp valami felhasználóbarátabbra kellene változtatni! 🙂
És milyen sörökön dolgozol most?
Többfélén. Most, hogy több házi sörfőző versenyen veszek részt, a főzéseket is ezek köré kell terveznem.

Hamarosan Sahtit fogok főzni a finn nyárközépi ünnepségre, ami júniusban lesz. Ez egy nagyon hagyományos sörstílus az évnek abban az időszakában. Ugyanez a tétel egy helyi Sahti versenyre is benevez majd. Ezen kívül van egy új-zélandi pilsner és egy cseh sötét láger is a tarsolyban.
Hogy tetszett a magyar verseny?
A magyar házisörverseny egy magas szintű és jól szervezett esemény. Nagyszerű példa arra, hogyan kell házisörversenyeket lebonyolítani. Sok versenyen sajnos gyakran elhanyagolják a résztvevőkkel való kommunikációt, és nem minden eseményen biztosítanak élő közvetítést a díjátadó ünnepségről.
Ezzel szemben a magyar verseny összességében nagyszerű hangulatúnak tűnik – valószínűleg egyszer személyesen is át kell élnem.
Általánosságban is nagy rajongója vagyok Magyarországnak. Háromszor jártam Budapesten, a legutóbbi utam mindössze hat hónapja volt. És elég valószínű, hogy idén ősszel újra megyek!