Cikk megosztása
Decemberben írtunk róla, hogy megnyitott az Apátúr Sörház és Tanműhely Győrben. A Széchenyi István Egyetem és a Szent Mór Bencés Perjelség összefogásában működő üzemben az alapsörök főzése mellett már a szezonális tételekre is készülnek.
Az üzem, és a hozzá tartozó söröző a Lloyd-palota földszintjén kapott helyet. Az erjesztőtér a pincében található. Horváth Zsolt sörfőzőmester, aki – mint annyian a szakmában – házisörfőzőként kezdte, majd dolgozott többek között a Vaskakas Sörfőzdében és a Zirci Apátsági Manufaktúránál is, elmondta: az alapsörökön kívül nyárra egy fűszeres saisont, télre pedig egy testes stoutot terveznek készteni.
A 12 darab, 500 literes tartállyal rendelkező, zip’s technológiájú sörfőzde tervezése 3 éve kezdődött, az építkezés és a végleges kialakítás pedig a 2021-es évben zajlott. Az üzem, ha padlógázzal működik, havonta 6000 liter sört tud előállítani.
Jelenleg négyféle állandó termékük van, egy pils, egy bajor búza, egy barna ale és egy NEIPA. Ezekhez jönnek majd a szezonális tételek, de Horváth Zsolt tarsolyában van még néhány elegéns, szuperlimitált főzet is.
Az Apátúr Sörház és Tanműhely látványfőzdeként működik, illetve külön helyiséget alakítottak ki a sörkóstoló eseményekre is. A főzde a Széchenyi István Egyetem sörfőzőmester képzését szolgálja majd, a vele együtt működő vendéglátóhely pedig a tervek szerint az intézmény vendéglátóipari szakjainak gyakorlati helye lesz.
Az Apátúr sörei csapolva már elérhetőek, és hamarosan palackozva is kaphatóak lesznek. Keresd őket a sörházban!