• Hír
  • Magazin
  • Program
  • Sörszótár
  • Sörfőzdék
  • Sörmenet
  • Hír
  • Magazin
  • Program
  • Sörszótár
  • Sörfőzdék
  • Sörmenet

Münchener

Írta: BeerPorn.hu

2016-02-05 | 21:58 Sörszótár

münchener sedlmayer spaten

Share this:

  • Share on Tumblr
  • Email

Sötétbarna, intenzív malátaaromás láger sör, amelyet Gabriel Sedlmayer fejlesztett ki a müncheni Spaten sörfőzdében.

Share this:

  • Share on Tumblr
  • Email

Hírlevél

A feliratkozással tudomásul vettem és elfogadom a Beerporn.hu adatkezelési tájékoztatójában foglaltakat.

 

A BeerPorn.hu a MailerLite szolgáltatást használja a hírlevelek kiküldéséhez. Amennyiben ezen az űrlapon a "Feliratkozás" gombra kattint, Ön elfogadja, hogy a beírt információkat a MailerLite szerverére továbbítjuk, ahol azokat az Adatkezelési szabályzatban és a Felhasználási feltételekben foglaltaknak megfelelően kezelik.

Köszönjük!

Sikeresen feliratkoztál a hírlevelünkre.

Programok

  • VII. Corvin Szezonnyitó Sörfesztivál

    május 18. - május 22.
  • Ugar Radler 2022 premier

    május 20. 18:00 - 22:00
  • Nyitott Főzdék Napja 2022

    május 21.
  • Horizont sörvacsora Zamárdiban

    május 21. 19:00 - 22:30
  • Kraft Sörfesztivál a Dürer kertben

    május 26. - május 29.

További programok sörimádóknak

Legfrissebb

  • Tényleg grandiózus volt a Grand Hotel sörvacsorája!

  • Egy hét, és jön a keleti nyitás!

  • Ma kezdődik az ország legnagyobb borfesztiválja, ahol sörözni is lehet!

A sörszótárból

Sör

A sör malátából készülő, vízzel cefrézett, komlóval, illetve egyéb anyagokkal ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxid- és alkoholtartalmú ital. A sörkészítésre már az ókor kezdetét megelőző időszakból vannak bizonyítékok. A Földközi-tenger medencéjében már 13 ezer éve létezett a sörfőzés gyakorlata, és Észak-Kínából is vannak ősi bizonyítékok. Egyes kutatói vélemények szerint az alkoholkészítés olyan technológiai innováció volt, amely elvezetett a civilizációk kifejlődéséhez. Európában az első században a germánok már termesztettek gabonát, és főztek belőle sört, a korai középkorból pedig a mai Belgium területéről vannak sörfőzésre utaló maradványok, ám akkoriban még nem ismerték a komlót, így azok a sörök minden bizonnyal nem sokban hasonlítanak a mai italokra. A sörfőzés technikáján a középkorban elsősorban a kolostorokban javítottak, miközben a köznép rengeteg országban készített ilyen olyan sörszerű italokat saját fogyasztásra, valamint adózott is belőlük az egyháznak, vagy az uralkodónak. Angliában a XVI. században terjedtek el a felső erjesztésű sörök, Bajorországban pedig 1516-ban meghozták a sörtisztasági törvényt, amelybe foglalták, hogy a sör kizárólag maláta, komló és víz hozzáadásával készülhet. A középkor serfőző céhei az ipari forradalmat követően megszűntek, vagy sörgyárakként működtek tovább. Utóbbiakat a XX. század során pedig nagy söripari konszernekben egyesítették. Ezek uralják ma a globális sörpiac túlnyomó részét, miközben az 1980-as években, az USA-ból indult sörforradalom sosem látott sokszínűségű sörpiacot, változatos kínálatot és korábban elképzelhetetlen minőségű és összetételű söröket eredményezett.

További szócikkek
  • Szerzői jogok
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Médiaajánlat
  • Impresszum
  • Facebook
  • Instagram
  • Írj nekünk
BeerPorn.hu

Minden jog fenntartva — © BeerPorn 2022.

loading Cancel
Post was not sent - check your email addresses!
Email check failed, please try again
Sorry, your blog cannot share posts by email.