Cikk megosztása
A Magyarországi licenc sörökről készített összeállítást az Alkoholinfo.hu, amelyben azt is jelölték, mely adatokban különböznek az itthon előállított sörök feltűnően az eredeti termékektől.
A licenc sörök létjogosultságát az indokolja, hogy egy-egy gyártó, illetve márkatulajdonos szeretne minél több országban feltűnni egy-egy jól bejáratott branddel, ám ezt leginkább költséghatékonyan akkor tudják megoldani, hogyha nem csak az „anyasörgyárban” készítik a terméket, hanem – letörve a magas logisztikai költségeket – megpróbálják azt adott esetben egyenesen a célországban előállítani. A magyar piacon számos olyan világmárka van, amelyek így működnek (Heineken, Gösser, Stella Artois), és vannak olyanok, amelyeknek bizonyos termékeit készítik idehaza, a többi import (Staropramen, Kozel). Ám ha azonos a recept, azonos a gyártástechnológia, mi okozhatja az eredeti sörmárka és a licenc sörök közti eltérést? – teszi fel a kérdést az Alkoholinfo.hu.
Nos, a válasz szerintük a felhasznált nyersanyagok minőségében keresendő, illetve – ahogy az alábbiakban látni fogjuk –, itt-ott, az árverseny hatására nem csak az alapanyagokon, hanem bizony a recepteken is változtattak. Nézzük hát a licenc termékeket!
Borsodi Sörgyár
A Beck’s esetében jól látszik a törekvés, hogy paramétereiben a leginkább hasonlítson a termék a német verzióra. Sőt, a Bőcsön készített változatban egytized százalékkal még az alkoholtartalom is magasabb, mint az eredeti termékben.
Igyekszik a gyár a Miller esetében is, amelynek az összetétele (víz, árpamaláta, maltózszirup, komló, komlókivonat) és az alkoholtartlama is megegyezik a Csehországban készülőével. Ez a helyzet a világos és a barna Staropamennel is.
Egészen már a helyzet a Löwenbräuval, amely a Németországban gyártotthoz képest gyengébb, illetve a maláta mellett kukoricagrízzel készül. Nem is használhatja a Löwenbräu Original, csak a Löwenbräu Lager nevet. És a Stella Artois sem hozza a belga minőséget, amiről ugyancsak az alapanyagok és a receptben történő variálás tehet.
Carlsberg Hungary
Az eredeti, Dániában főzött Carlsbergnél 4 tized százalékkal erősebbre főzik Szerbiában azt a Carlsberget, amelyet nálunk lehet kapni, illetve a komló mellett komlókivonatot is tartalmaz, így erről sem lehet elmondani, hogy tökéletes mása lenne a koppenhágainak.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Az igazi turpisság azonban a Holstein esetében érhető tetten. A magyarországon megvehető Holstein Horvátországban készül, az eredeti recepthez képest 8 tized százalékkal alacsonyabb alkoholtartalommal, és kukoricadarával, és a Tuborg Gold is hígabb, kukoricásabb, mint az eredeti, illetve Szerbiából hozzák Magyarországra. A Tuborg Green pedig megegyezik a dánnal minden fontosabb paraméterben, leszámítva a kukorica tartalmat.
Dreher Sörgyárak
A Hofbräu München német sörfőzői sem valószínű, hogy nagy tételben, titokban hordják haza Budapestről az itt készülő HB-t, hogy a sajátjuk helyett azt igyák, hiszen a víz, árpamaláta, komló, komlókivonat összetétel ugyan változatlan, de a kőbányai verzió sajnos sokkal vizesebb, gyengébb és egyszerűbb sör, mint a müncheni.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Sokáig a Kozel is hasonlóan butított változatban készült itthon, azonban pár éve belenyúltak a receptbe, annak érdekében, hogy a csehországira minél inkább hasonlítani tudjon a magyar Kozel. Az adatokat tekintve ez sikerült is, az érzékszervi bírálatot pedig ki-ki végezze el maga!
Heineken Hungária
Gösser Spezialból Sopronban Gösser Premium lett, névleg megegyező alapanyagokból, alacsonyabb alkoholtartalommal. A Heineken viszont papíron csutkára ugyanaz, de ezzel a termékkel kapcsolatban biztosan is lehet tudni, hogy globális törekvés, hogy bárhol készül is, a lehető leginkább hasonlítson a holland változathoz. A városi legenda szerint Sopron elég jó ebben, sőt a világon a legjobb Heineken „klónokat” csinálják.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A Kaiser Ausztriában is az egyszerű ivósörök közé tartozik, de elég átjönni a Lajtán ahhoz, hogy még egyszerűbbé változzék: a soproni kukoricával, és alacsonyabb alkoholtartalommal is bír. Így van ez a Steffl esetében is, amely színvilágában és (itthon szerényebb) paramétereiben is annyira hasonlít a Kaiserre, hogy talán fel sem tűnne senkinek, ha valamelyiket egyszerűen nem gyártanák tovább.
Az Alkoholinfo.hu összeállításának konklúziója szerint az eredeti sörmárkára kicsit sem hasonlító olcsósított licenc sörből jó pár található a hazai piacon, Beck’s, a Carlsberg, a Heineken, a Kozel, a Miller, és a Startopamenek esetében viszont az lehet a cél, hogy a gyárak az eredetire leginkább hasonlító terméket állítsanak elő.