Mit együnk az árpaborhoz?

Írta: BeerPorn.hu

2016-05-02 | 07:25 Magazin

Fotó: Flickr/SZOT MICROBREWERY - CHILE

Fotó: Flickr/SZOT MICROBREWERY – CHILE

A barley wine a 18. században fejlődött ki Angliában és annak ellenére, hogy árpabornak hívják, természetesen sörről van szó, ám kétségtelen, hogy egy igen különleges fajtájúról.

Egy átlagos ale-nél jóval több maláta és komló kell hozzá, valamint hosszabb ideig tart, amíg elkészül. Nem vétetlen tehát, hogy leginkább ünnepi alkalmakkor fogyasztották, és előszeretettel tették el akár évekig is.

Klasszikus párja a Stilton sajt, amelyet az angolok a sajtok királyának tartanak és eredetileg csak három megyében – Leichestershire, Nottinghamshire és Derbyshire – gyártható. Egy 8 kg-os Stilton guriga előállításához 78 liter tejet használnak fel.

Stilton sajt (Fotó: Artisansmokehouse.co.uk)

Stilton sajt (Fotó: Artisansmokehouse.co.uk)

Az angol barley wine-ok erőteljesen malátás, karamelles illatú italok, időnként aszalt gyümölcsös aromákkal és a maláta tósztos jellegével. Hogyha a komoly testet és a karamellás-kenyeres ízvilágot elképzeljük, akkor nem csoda, hogy csakhamar előkerül a Wellington bélszín, elvégre a nemes árpaborunkhoz a királyi bélszín, az érlelt sonka és a gomba, vajas tésztában hibátlan!

Libamájjal is nagyot megy (Fotó: Ecuisineblog.blogspot.hu)

Libamájjal is nagyot megy (Fotó: Ecuisineblog.blogspot.hu)

A barley wine-ok idősebb változatainál már megjelennek a sherry-s, portóis aromák, de nem csak ezek miatt emlékeztethet egy roppant testes borra: az alkoholgazdagság és a nagy szárazanyag tartalom miatt kóstolás közben nem ritkán megfigyelhető a templomablak jelenség is. Kiválóan illik hozzá a libamáj terrine és a csokoládés desszertekkel is megtalálja az összhangot.