Cikk megosztása
A Washington állambeli Yakima Chief Hops elindította a Frozen Fresh Hops programot, amelyben a frissen szedett komlótobozokat gyorsfagysztják, megőrizve ezzel a lehető legtöbb aroma és illatanyagot.
A friss komlós sör az USA-ban is ünnepelt termék, ám ha nem sikerült a szürettől számított 36 órán belül felhasználni a komlótobozokat, oda a nagy igyekezet. Ezért a sörfőzdék az Egyesült Államokban is próbálnak komlószüretkor minél több friss komlós sört készíteni, de a komlógazdaságoktól távolabb lévő főzdék számára erre nem igazán van lehetőség.
Erre kínál megoldást a Yakima Chief Hops, amely egészben gyorsfagyasztja a komlótobozokat, így egyészben őrzik meg a komlót, benne pedig az aromákat is. Az eredmény egy olyan termék, amely hasonlít a komlószüret utáni alapanyaghoz, ám sokkal tovább tárolható.
A fagyasztott friss komlóhoz persze fagypont alatti fuvarozási és tárolási körülmények kellenek – írja a Beer Today. A Yakima a Wyckoff Farmssal együtt dolgozta ki az eljárást, a minta pedig a friss, fagyasztott áfonya volt, amelyet így szinte mindenhová el tudnak szállítani.