Cikk megosztása
Országszerte kitesznek magukért a magyarországi kisüzemi sörfőzdék. Május 21-én, a Nyitott Főzdék Napján nem csak főzdebejárásokon vehetsz részt, hanem újdonságokat is kóstolhatsz Pécstől Etyekig, és vissza!
Idén először csatlakozik a kezdeményezéshez a Pécsi Sörfőzde, amely az egyik legrégebbi hazai üzem: a XIX. század közepén alapította Hirschfeld Lipót, és azóta megszakítás nélkül működik! Már rég elmúltak azok az idők, amikor Pécs csak a Szalon sörről volt híres, hiszen a cég 2017-óta magyar magánszemélyek tulajdonában van, azóta pedig új termékcsaládok is születtek.
A Pécsi Craft-vonal 2018-ban indult, az American Pale Ale-lel, 2019-től pedig bio minősítésű, illetve gluténmentes termékekkel is jelen vannak a piacon. A főzde hangulata pedig nem hasonlítható egyetlen másik magyarországi üzeméhez sem. Egyszer minden sörszeretőnek látnia kell, és most itt a lehetőség, hiszen a Nyitott Főzdék Napján több alkalommal is indul vezetett túra, és lehetőség lesz részt venni egy sörkóstolón a Pécsi Sörfőzde sörmesterével!
A Kissler Sörfőzde 1993 óta működik, így mondhatjuk, hogy a pécsihez képest egy másik korszakban jött létre, és persze egészen mások a méretek is, de a dombóváriak büszkék lehetnek arra, hogy immár mintegy három évtizede készítik a söreiket, így az egyik legrégebbi magyar kisüzemként tartjuk őket számon.
Eleinte világos és barna lágereket főztek, pár éve viszont már otthonosan mozognak a gyümölcsös és fűszeres sörök készítésében is, szóval mindig találhat náluk különlegességeket a látogató!
A Nyitott Főzdék Napján a főzdelátogatások mellett zenei programok, kézműves vásár, a gyerekeknek játszó sarok és arcfestés lesz náluk, a harapnivalóról pedig a Klocka Konyha gondoskodik majd.
A hübrisnél, Székesfehérváron a ping pong és csocsó bajnokság mellett lesz idő arra is, hogy bejárd az egész sörfőzdét, illetve megkóstold a legújabb sörüket, amelynek kiléte egyelőre maradjon titok!
A székesfehérvári vasútállomástól nem messze található üzem alapítói a főze létrejötte előtt évekig gerillasörfőzőkként tevékenykedtek, és járták a hazai fesztiválokat. Jelenleg kilencféle sört készítenek, beleértve a belga búzasört, amely idén a Nyitott Főzdék Napja hivatalos sörtípusa! Söreik stílusához remekül illik a főzde kertjében kialakított laza és kényelmes hangulatú kóstolóterasz.
Május 21-én, a sörökhöz kínált finomságokról az Adam’s Delicatessen gondoskodik majd, a játékos sör kvízekért pedig a Sörmensz Academy csapata felel. A főzdetúrákra pedig be kell jelentkezni, amelyet itt tudsz megtenni!
Etyeken már évek óta korántsem csak a borról szól a fáma, hiszen évek óta meghatározó szereplője a környék gasztronómiájának és rendezvényeinek az Etyeki Sörmanufaktúra, amely ismét várja a látogatókat a Nyitott Főzdék Napján!
A kisüzem alapítói Belgiumban szerettek bele a különleges sörök világába, ennek megfelelően a belga típusok a meghatározóak náluk, illetve az angol gyökerű stílusokat, a cseh vagy skandináv söröket is biztos kézzel főzik.
Náluk 12 órától, két óránként indulnak főzdelátogatási programok, természetesen sörkóstolóval. A teraszon pedig 10 féle csapolt sörrel, sörpárlattal, háziszörppel és musttal olthatják a szomjukat a vendégek. Többek között, náluk is csapon lesz a Nyitott Főzdék Napja idei hivatalos söre, a belga búzasör, déltől pedig sorra bukkannak fel a smokerből majd a BBQ husik is!
Regisztrálj a főzdetúrákra, vagy foglalj asztalt!
A Nyitott Főzdék Napja minden programja megtalálható az esemény weboldalán! Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!