fbpx

Megmásztuk az egyetlen magyar malátagyárat

Írta: Knap Gábor

2022-03-29 | 11:02 Magazin

A Boortmalt Magyarország dunaújvárosi üzeme az egyedüli maláta előállító az országban. Korábban nem, vagy szinte minimális mennyiségben szállítottak kisüzemi sörfőzdéknek, ám ez mára megváltozott és már egyre több craft sörnek alapanyaga a magyar árpából készülő maláta.

A Kárpát-medencében ideális a környezet az árpatermesztéshez. Ennek köszönhetően száz százalék magyar árpából készül a sörgyártás legfontosabb alapanyaga Dunaújvárosban, ami valamelyest biztonságérzetet ad azokban az időkben, amikor a nemzetközi árpapiac rendkívül ingatag.

A Boortmalt a világ legnagyobb malátagyártó vállalata, 5 kontinensen, 27 malátagyárral, Közép-európai régiójához a dunaújvárosi mellett egy horvátországi üzem tartozik. A Badass Barley Malt is amolyan régiós brand: Horvátországra és Magyarországra „szabva”. Mindkét országban helyi alapanyagból készülnek termékeik kifejezetten craft sörfőzdék számára, amelyek közül egyre többen szeretnének a főzdéhez minél közelebb eső gyártótól vásárolni. Hamarosan induló webáruházukban bárki számára könnyen elérhetővé válnak a Badass Barley Malt és a Pauls Malt speciálisabb malátái is.

185 tonna alatt el sem indul a rendszer

Egy malátagyárban voltaképpen egészen egyszerű munka zajlik, hiszen mindössze három lépésben összefoglalható a folyamat lényege. Ami sokkal nehezebben érthető meg, az a méret és a mennyiségek. Ottjártunkkor, a dunaújvárosi gyárban is sorban álltak az árpával megrakott kamionok, a kapun kifelé pedig malátát szállító teherautók fordultak ki. A gyár éjjel-nappal termel, egy gyártási tétel pedig kb. 185-195 tonna árpából készül, egy hét alatt tíz ilyen gyártási kör zajlik le.

Csíráznak az árpaszemek

A malátagyár legnagyobb mennyiséget vásárló partnerei természetesen a magyar nagyüzemi sörgyárak, amelyek közül mindegyikkel kapcsolatban állnak. A Borsodi Sörgyárnak, Sopronba, továbbá Budapestre, a Drehernek is nagy mennyiségben gyártanak speciális malátákat (pl. pale ale malátát), csakúgy, mint a Pécsi Sörfőzdének, akik Dunaújvárosból vásárolják a bio minősítésű alapanyagot. Külföldre elsősorban Romániába és Bulgáriába visznek a magyar malátából.

Bőven van magyar alapanyag

A Boortmalt itthoni gyárában csak magyar árpával dolgoznak, azaz nem szorulnak importra. A gyár kapacitása évente kb. 75 ezer tonna, amihez kb. 100 ezer tonna árpára van szükség, ezt simán megtermeli Magyarország.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés

A malátagyártás alapanyagát az ország több pontján raktározzák az Axereal telephelyein, többek között Agárdon, Kápolnásnyéken, Szekszárdon és Dombóváron is vannak raktárbázisok, és a gyár is rendelkezik saját tárolókapacitással: 1500 tonna „biztonsági tartalék” árpa mindig van Dunaújvárosban is.

Az üzem területére csak bevizsgált alapanyag kerül. Ez a folyamat annyira szigorú, hogy az árpával érkező teherautók rakományából egyenként vesznek mintát, már a gyár területére érkezés pillanatában, és a helyi laborban vizsgálják meg a gabonát. Ez elkerülhetetlen, már csak a már említett volumenek miatt: ha beindul a rendszer, 165 tonna maláta le lesz gyártva. Itt nem lehet hibázni!

Mi történik pontosan a gyárban?

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan is készül a maláta, tisztában kell lennünk a három alapvető, technológiai lépéssel. Az árpaszemeket először áztatják, majd jöhet a csírázás, végül pedig az aszalás.

Ezek teljesen zárt rendszerben zajlanak. A folyamat a 6 darab 63-66 tonna árpát befogadó kúpos fenekű zárt tartály valamelyikében kezdődik. Egy gyártási tételhez három ilyen óriási tartályban áztatják az árpát. A teljes folyamat 24-27 óráig óra. Ezt követően a beáztatott szemeket eljuttatják a csírázdába, ott megy végbe a csírázás. Ilyenkor „tavaszt szimulálnak” a magoknak, hogy a növekvő csíra táplálásához megfelelő enzimek szintetizálódjanak. Ezek az enzimek fognak később a főzőházban dolgozni. A torony belsejében szállító csöveken keresztül halad tovább az úgynevezett zöld maláta az utolsó fázis helyszínére, azaz az aszalóba.

Amikor eljön az ideje, a szárítóba kerülnek a szemek, ahol összesen 31 órán át zajlik a kíméletes aszalás, amely során meleg levegővel fújják az anyagot, amelyet fokozatosan melegítenek egészen 80 fokig, majd lehűtik, és voltaképpen el is készült az árpamaláta. Dunaújvárosban egy héten 10 gyártási tétel megy keresztül a rendszeren, így jön ki a kb. 1650-1700 tonna/hét gyártási kapacitás.

Négyféle maláta craft főzdékre optimalizálva

A malátagyártásnál az egyik legfontosabb szempont a magok fehérjetartalma. Annak függvényében adnak hozzá vizet az áztatáskor, és egyéb minőségi feltételek mellett ez határozza meg azt is, hogy a gabona sörárpának minősül-e vagy csak takarmányárpának hasznosítható. A legjobb malátaalapanyag a tavaszi árpa, amelyet február végén március elején vetnek, a Boortmaltnál csak ilyenből készül a craft főzdéknek szánt, Badass Barley Malt, amiből pilzenit, kissé sötétebb pale ale-t és magasabb hőmérsékleten aszalt müncheni malátát gyártanak. Emellett pedig – ugyancsak magyar gabonából – búzamalátát is kínálnak.