Cikk megosztása
Június elején már 25 éve minden évben hatalmas sörgyárfesztivált rendeznek a Kozelnél, Velké Popovicében. Idén mi is megnéztük, mitől is olyan legendásan szuper buli ez, és ha már ott voltunk, megkérdeztük Vojtech Homolkát, a Kozel sörmesterét, mit igyunk.
Három színpad, király cseh zenekarok, street food, vidám arcok, sörgyártúra és kóstoló, kóstoló hátán – erről szól immár 25 éve a Den Kozla, vagyis a Kozel nap, ahol idén kb. 25 ezren mulattak. A felfokozott hangulatról pedig – ha más nem is – az a 39 800 korsó sör gondoskodott, amelyet a fesztiválozók gurítottak le ez alatt a néhány óra alatt.
A külföldön talán leginkább elterjedt cseh sör – a Kozel több mint 37 országban érhető el – ünnepén még Oldával, a kecskével is találkozhattak a látogatók. A márka 1922 óta használja védjegyként a kecskét, és a legenda szerint egy arra utazó francia festő, akinek a sörfőző mester adott szállást egy éjszakára, készítette az első képet az ágaskodó kecskéről. A 1970-es évek óta mindig van egy kabala kecske a gyárban, amelynek a neve Olda, az első kecske gondozójának emlékére.
Amúgy a Kozel Napon nem csak nekünk, hanem a cseh kollégáknak is a pasztörizálatlan, szűretlen barna Kozel jött be a leginkább – abból 4800 korsó fogyott el. Ez csak a sörgyárban érhető el, de a jó hír az, hogy nem csak a Kozel nap idejére nyitják meg a gyárat a látogatók számára. A nyáron lesz egy rakás kulturális esemény Velké Popovicében, szóval akár Prágába menet, vagy jövet is érdemes arra kanyarodni és feltankolni az itthon nem kapható különlegességekből.