Cikk megosztása
A járványhelyzet és a vendéglátóhelyek zárva tartása szokatlan döntésekre kényszeríti a kisüzemi sörpiac szereplőit. A Kőszegi Sör tulajdonosa csak az el nem adott sörök szavatossági ideje miatt kezdett el sörpárlatokban gondolkodni, de most már úgy tűnik, sikersztori is lehet a lepárlásból.
Egy éve ilyenkor még senki nem gondolta volta, hogy így alakul a 2020-as sörszezon. Azt pedig legkevésbé sem, hogy ez még átgyűrűzik 2021-re is. A kötelező korlátozások sokmindere rányomták a bélyegüket ebben a szektorban. Éttermek, kocsmák, kedvenc sörözőink az év jelentős részét zárva kellett, hogy töltsék, fesztiválokról pedig gyakorlatilag már egy éve nem beszélhetünk.
A korlátozások miatt az emberek vásárlói szokásai is jelentősen megváltoztak. Bizonyára sokan vannak, akik ma is kedvenc főzdéjükből vásárolnak. Ezen tudatos vásárlók pedig nagyon sokat segítetek a hazai kisüzemi sörfőzés túlélésében, működésében, fejlődésében – hangsúlyozta a Beerporn.hu-nak Kiss András, a Kőszegi Sör tulajdonosa.
Hozzátette, hogy ugyanakkor sokkal többen vannak, akik kisüzemi söröket szezonálisan, például csak fesztiválokon, alkalmanként fogyasztják, a napi beszerzést pedig inkább nagy áruházláncokban intézik. Nyugat-Magyarországon – ahol az életszínvonal jónak mondható – sincs ez másképp: a sör fogyasztók ott is árérzékenyek, illetve a tapasztalatok szerint lassabban nyitnak az újdonságokra.
Az ország több pontján továbbra is működik a kiszállítás, vagy éppen a PET palackban történő értékesítés, az ország ezen, nyugati részén az országos kisüzemi sör árakhoz képest olcsóbban kínált termékek iránt arányait tekintve még mindig jóval alacsonyabb a kereslet – összegezte a tapasztalatokat Kiss András, aki többek közt a fentiekkel indokolja, hogy a Kőszegi Sörnél jelentős készlet ragadt be. Kőszeg vonzáskörzete amúgy sem nagy, az gyakorlatilag Burgenlandba esik. A határok viszont már közel egy éve többé-kevésbé zárva tartanak.
A nehéz helyzet végül azt eredményezte, hogy több ezer liter sör sorsa került veszélybe, a szavatossági idő miatt. Ebből a helyzetből csak két kiút van – magyarázta Kiss András. Az egyik, amikor ki kell hívni a NAV-ot és jelenlétükben meg kell semmisíteni, azaz kiönteni a sört. A másik viszont egy kreatívabb, sokkal barátságosabb megoldás, hiszen ezen tételekből sörpárlatot lehet készíteni.
A Kőszegi Sör esetében az utóbbi mellett döntöttek. A Hegykőn található 1 Csepp Pálinka manufaktúránál (akiknek voltak már más hazai, ismertebb kisüzemi sörfőzdékkel is közös projektjeik) készülnek a Kőszegi Sörpárlatok. Kiss András szerint az eredmény annyira érdekesnek ígérkezik, hogy beindult az ötletelés, hogyan lehetne újabb és újabb párlatokat megvalósítani.
A Kőszegi Sör tulajdonosa szerint a párlatkészítés ki tudja emelni a komló, a maláta jellegzetsségeit, illetve az alapanyagokból eredő gyümölcsös aromatikát.
Első körben 1700 palack és még néhány hordó került a lepárlóba a Kőszegi IPA-ból, de még több típus és több ezer liter hasonló sorsú sör várakozik a raktárakban, így végül nagyon színes sörpárlat paletta lesz elérhető.
A végeredményre nagyjából 4-5 hónapot kell azonban még várni, ennyit kell ugyanis érlelni a sörpárlatokat annak érdekében, hogy a lehető legharmonikusabbra csiszolódjanak össze az ízek és az aromák.