Cikk megosztása
Néhány sörözőben elérhetőek a termékeik, de a többiekkel ellentétben nem próbálkoznak újabb és újabb helyekre bejutni. A Guri Sörfőzde azzal lett Magyarország egyik legnagyobb kisüzemi főzdéje, hogy alternatív értékesítési csatornákon nyomul.
A napokban nyílt meg a Jászapátiban működő Guri Sörfőzde tizennegyedik Serháza, Budapesten. Ezeken az értékesítési pontokon kizárólag csapolva, frissen lehet megvenni a sörüket, immár 24 félét.
A főzde családi vállalkozásként indult még 1995-ben. Kezdetben kizárólag a pilzeni sörüket főzték, majd a sörforradalom hatására rengeteget dolgoztak gerilla sörfőzőkkel is, miközben folyamatosan bővítették a kínálatukat.
„Szinte már nem is adok el sört kocsmáknak” – magyarázza Urbán Imre, a Guri Sörfőzde tulajdonosa. Szerinte sajnos a legtöbb söröző egyszerűen nem tudja helyesen tárolni a söröshordókat, így könnyen előfordulhat, hogy a fogyasztóhoz nem abban a minőségben jut el a sör, ahogyan az Jászapátiban elkészült. A Serházak rendszerében a készítéstől a pohárig tudjuk ellenőrizni a minőséget – teszi hozzá Ifj. Urbán Imre, a Guri Sörfőzde főzőmestere. Náluk, a hűtött erjesztőtartályokban várják a sörök, hogy hordóba fejtve eljussanak valamelyik Serházig, ahol pedig egyből hűtőkamrába kerülnek. Így nem a sörözők legtöbbjében használatos átfolyó rendszerű hűtést alkalmazzák, hanem az egész hordót kb. 5 fokban tartják, amely szavatolja, hogy frissen marad az ital.
A Serházak franchise rendszerben működnek, és a közvetlen értékesítés miatt kedvező árakon tudják kínálni a sört. Működik kettő egyebek mellett Jászapátiban, van Szolnokon, Nagykátán, három darab Budapesten, de van Budaörsön, Biatorbágyon, Kecskeméten és Pilisvörösváron is. A lényeg, hogy kb. 20 négyzetkilométeres körzetben egynél ne legyen több – mondják a Guri Sörfőzde tulajdonosai – de persze a sűrűn lakott részeken ez alól vannak kivételek.
Az elsőt mindössze 10 sörcsappal nyitották, ám ma már nem állnak neki új Serháznak, csak ha az minimum 20 csappal rendelkezik. Ezekből jön a 24 féle Guri sör, az alap pilzenitől a különböző, gyümölcsös lágereken át az IPA, APA, stout, porter sörökig.
A kérdésre, hogy a Serházak száma meddig nőhet még, Urbán Imre nem tudott egyértelmű számmal felelni, de jól látszik, hogy vannak még lehetőségek, pláne, hogyha elkészülnek a sörfőzde fejlesztéseivel.
Jelenleg egy 800 és egy 3200 literes főzőházzal, 15 tartállyal működnek utóbbiból épül még 5 darab. Urbán Imre tulajdonos szerint 60 db, 4000 literes tartály lehet majd a maximum, ameddig bővülni tudnak. Elmondta, a fejlesztésekre szükség is van, hiszen a kapacitásuk maximumán működnek, a kisüzemiek között a legnagyobbakhoz sorolhatók, köszönhetően annak az értékesítési csatornának, amelyet a Serházak jelentenek.