Cikk megosztása
Van olyan sörfőzde tulajdonos, aki szerint az igazi nagy vendéglátóhely-bezárások még csak most jönnek majd Budapesten, sok, kisebb ismeretségű főzde pedig szinte biztosan csődbe fog menni. A Pénzcentrum értékeltetett évet a Monyo Brewing, a Szent András, a HopTop és a Fóti Kézműves Sörfőzde képviselőivel.
A járvány miatt visszaeső kereslettel kapcsolatban a főzdéknél elmondták, hogy 2020-nál jobb év bolt a 2021-es, de a jövő igen bizonytalan. A Szent Andrásnál például 2020-hoz képest literben 20 százalék feletti, árbevételben 30 százalék feletti növekedést sikerült elérni, ami nagyjából a 2019-es értékesítési számokhoz való visszatérést jelenti.
A HopTop ügyvezetője, Ali Rawech Szami azt jósolta, hogy jövőre több szereplő fogja bedobni a törölközőt. Budapesten például nem jönnek, és tömegével várhatóan még jövőre sem jönnek majd a külföldiek, így akik rájuk építettek, nehéz helyzetbe kerülnek majd. A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületénél is úgy látják, hogy „egyre másra mennek tönkre a kisüzemi sörfőzdék, kiváltképp azok, ahol nincs tőketartalék, illetve nem áll több lábon a főzde”.
Drágul majd a kraft sör is
Áremelésekre is fel kell készülnie a hazai fogyasztóknak, mert gyakorlatilag minden alapanyag drágul, és a csomagolóanyagok is egyre többe kerülnek. Ali Rawech Szami úgy gondolja, át fog rendeződni a piac, és egyre fontosabbak lesznek a vidéki helyek, ahol a magyar vendégeket lehet elérni. Ezzel párhuzamosan nagyobb lesz a kisüzemi főzdék között is a verseny, mert kevesebb vendéglátóhely marad talpon.
Egyelőre kevéssé látszik a sörtörvény hatása
Az augusztus elején hatályba lépett, sörtörvénynek nevezett kereskedelmi törvény módosítással kapcsolatban a Pénzcentrum által megszólaltatott sörfőzdék képviselői úgy nyilatkoztak, hogy egyes vendéglátóhelyek nem hajlandóak addig betartani az új törvényt, amíg azt nem ellenőrzi a hatóság. Ugyanakkor elmondták, hogy több értelmezése is van az új szabályozásnak, szóval nem egyértelmű a helyzet, de néhány esetben már „tapasztaltunk biztató jeleket”.