Cikk megosztása
Érdekes statisztikát hozott nyilvánosságra Brewers of Europe. Sztahanov sosem lett volna a munka hőse, hogyha lapátolás helyett sört kellett volna főzzön egy kisüzemben.
Az európai sörgyártók szervezetének statisztikái azt vizsgálják, mennyire hatékonyak a sörgyárak, azaz egy sörgyári alkalmazottra hány ezer hektoliter legyártott sör jutott 2016-ban.
A megközelítés igen szokatlan, hiszen korántsem a minőséget, hanem a sör elkészítésére fordított időt veszi figyelembe.
Íme:
A grafikonon jól látszik, hogy azok az országok, amelyek sörben a legjobbak között vannak, nem feltétlenül a lista elején találhatóak. Ennek egyetlen oka van: a jó sör nem minden esetben készül el gyrosan, illetve ott, ahol elszaporodtak a kis sörfőzdék, mennyiségi szempontból az arányok egészen máshogy alakulnak – írja az Élelmiszer.hu.
Svédország például a lista alján található, de az északi országban 278 kis sörfőzde található. De jó példa az Egyesült Királyság szereplése is, ahol a nagy gyárak mellett már majdnem 2200 kisüzem működik.
Az Economist elemzése szerint egyébként Európában a kisebb sörfőzdék összesített száma már átlépte a 7 ezret – erre korábban nem volt példa.
A hatékonysági mutatóban egyébként Magyarország a nyolcadik helyen ál, ami – legalábbis hogyha a sörökbe fektetett munkaórát nézzük – nem is rossz eredmény. Egy magyar söripari dolgozóra átlagosan 3,67 ezer hektoliter sör gyártása jutott 2016-ban.