Cikk megosztása
Nyáron fokozottan törekedni kell a higiénés konyhai alapszabályok betartására, mivel a friss táplálékokat a baktériumok is kedvelik, így az élelmiszer eredetű megbetegedések is gyakoribbak – figyelmeztet a Nébih. De nem csak a friss élelmiszerek helyes tárolására kell fokozottan ügyelni ilyenkor!
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a figyelmet rá, hogy a nagy melegben hűtendő terméket mindenki csak akkor vásároljon, ha azt tényleg hűteni tudja. A mélyhűtött cuccoknál érdemes figyelni a csomagolást: ha belül zúzmarás és tömbbé fagyott az anyag, inkább nem kell megvenni.
A hivatal azt mondja: a hűtés akkor hatásos, ha a húsokat, tejet 5 Celsius-fok alatt tároljuk, míg a zöldségek, gyümölcsök számára ennél magasabb, 10-15 Celsius-fok előnyösebb. Természetesen a hűtőbe a termékeket úgy kell betenni, hogy azok egymást ne szennyezhessék.
A Nébih kiemelte, hogy a legtöbb otthoni ételmérgezést a nyers húsról, csirkéről, nyers tojásból – edénnyel, eszközzel, kézzel – a fogyasztásra kész élelmiszerre átvitt láthatatlan baktériumok okozzák. Ezért javasolják, hogy a nyers darált húst még aznap készítse el szépen mindenki.
Ja, és az is nagyon fontos, hogy a nyers hús szeleteléséhez tartsunk külön vágódeszkát és kést, amelyeket használat után azonnal mossunk el meleg, mosogatószeres vízben.
Sőt, a hivatal szerint javasolt két percig tiszta vízben áztatni, aztán szűrőedényben erős vízsugárral átmosni a gyümölcsöket és zöldségeket is. Ezen kívül pedig az ételeket, főleg ha húst, tojást tartalmaznak, mindig jól át kell sütni-főzni. Ennyit a rare sztékről… 🙁
Mi a helyzet a sörökkel?
Nos, biztosan tudjátok, hogy a meleg gyorsítja a sör öregedését, nem véletlenül van több csomagoláson is feltüntetve, hogy hűvös, száraz helyen kell tárolni a palackokat. Ez 8-20 Celsius-fokos hőmérsékletet jelent, természetesen naptól védett helyen. Az igazi persze ennél is körültekintőbb tárolás lenne: egy ideális világban a legtöbb sör (kivéve az érlelendők) a lehető legfrissebben fogy el, vagy ha nem, hát állítva, sötét hűtőben tárolva várja, hogy kinyissák.
Melegben nagyon jól esik a tökhideg sör, de azért vannak határok. A vendéglátóipari egységekben egyébként elvileg minden pillanatban 15 Celsius fok alatt tartják a sört (a menőbb helyeken hűtőkamrában, 5 Celsius fok környékén).
A fogyasztási hőmérséklet pedig sörtípustól függ. Így:
- Könnyű láger: 6-7 °C
- Pilzeni, vagy lágy búzasör: 7-9 °C
- Ale-ek és Bitterek: 8-10 °C
- Sötét láger- és búzasörök, könnyed IPA-k, blonde ale-ek: 8-10 °C
- Vörös ale-ek, baksörösk, dupla IPA-k: 10-12 °C
- Barley wine, imperial stout: 12-15 °C
(MTI-Beerporn.hu)