fbpx

Jól érzi magát lapunk első saját komlója

Írta: BeerPorn.hu

2016-05-09 | 16:15 Magazin

A Sörszövetség idén a sör alapanyagait járja majd körbe. A szervezet szezonnyitó buliján ajándékaba adott komlópalánta minden bizonnyal ennek az első jele.

Ez itt a miénk:

#komloklub tagok lettünk! #sormitobb #sorszovetseg #komlo #humuluslupulus #hop #beerpornmagazin #beerporn

Beerporn magazin (@beermagazin) által közzétett fénykép,

Nagyon nagy munka van abban, hogy NE próbáljunk olcsó poént faragni abból, hogy a Szomszédok egykori Lenke nénijének megformálója után Jucinak nevezzük a növényt – pláne, hogy nem is került messzire Gazdagréttől…

Ennél azonban sokkal fontosabb az, amit Kovács Gábor ír a Sörszövetség oldalán. Eszerint a növényt már időszámításunk előtt 2000 évvel, Babilonban is ismerték, de nem bizonyított, hogy használták sörfőzéshez. Erre csak a 8. századból van leírás. Abban azonban egész kertekről lehet olvasni, amelyek Hallertau körzetében, Bohémiában és Nagy Károly Európájának különböző területein voltak.

A komló előtt a söröket mindenféle más növénnyel ízesítették, így rozmaringgal, korianderrel, de előfordult a kömény, a bors, vagy a fenyőgyökér is.

Csak később kezdtek a szerzetesek komlót használni a sörfőzéshez, miután megfigyelték, hogy a komló tobozszerű termését nagyon sokáig lehet eltartani. És tényleg, a komló kiválóan alkalmas a sör tartósítására és fűszerezésére.

A miénk hamarosan átültetésre kerül, reméljük szépen fejlődik majd!