Cikk megosztása
Ausztrália és Amerika területén szörnyen népszerű, de itthon is egyre ismertebb a jerky, azaz a fűszeres, szárított marhahús, amely szörnyen jó sörkorcsolya. Megmutatjuk, hogyan készítsd!
A legjobb marhacombból nekikezdeni, mert onnan talán könnyen eltávolítani minden fehér részt és hártyát. Kezdd is ezzel, majd vágd igen vékony, 2-3mm-es szeletekre. Tipp: hogyha a lehártyázott húst egy órára bedobod a mélyhűtőbe, könnyebben tudod majd igazán vékony szeletekre vágni!
Ha megvagy a hússal, akkor egy rakás fűszer mehet egy nagy tálba. Úgy mint – nos, ezek csak hozzávetőleges mennyiségek, hiszen úgyis mindenkinél a saját ízlés dönt – 1,5 kiló húshoz olyan 50 g só, 1 evőkanál koriander, 1 evőkanál fokhagymapor, 1 -2 evőkanál törött színes vagy fekete bors, barna cukor és chili por. Kell még vagy 2 evőkanál Worchestershire szósz is, ez majd jó kis pikáns ízt ad az egésznek.
Ebbe a fűszerarzenálba mehet bele a hús, majd jó alaposan keverd össze, és hagyd pihenni a hűtőben pár órát.
Nos, ez után jón az igazi móka, amikor a húsdarabokat sütőpapíron, a lehető legalacsonyabb hőfokon (50-60° Celsius), úgy 9 órán át kell szárítani a sütőben. Nagyon fontos, hogy szobahőmérsékleten hagyd kihűlni, úgy szépen megkeményedik majd! Türelemjáték, de az eredményért érdemes kivárni!