Cikk megosztása
A Gourmet Fesztivál május 17-20. között mutatja be Magyarország top éttermeit, legjobb cukrászdáit, borászatait, a hazai gasztronómia aktuális finomságait, és ízelítőt ad a nemzetközi csúcsgasztronómia világából is.
A fesztivál idei kiemelt témája a gombóc, valamint a kaviár és a pezsgő, de persze – ahogy az elmúlt években az lenni szokott – immár a király sörök sem maradnak távol a Millenáris Parktól.
Idén eljön a rendezvényre Heinz Reitbauer, a bécsi Steirereck tulajdonos-séfje, akit az évtized séfjének választott Ausztriában a Gault Millau, de nem csak a környező országokból érkeznek majd ismert szakácsok. Vacsorát is ad majd például Latin Amerika legjobb női séfje, Kamilla Seidler, aki a Noma társtulajdonosa, és Isztambul egyik legjobb étterme, a Neolokal executive séfje, Maksut Askar is tiszteletét teszi Budapesten. Ő a The Diners Club World’s 50 best restaurants tavalyi török felfedezettje, aki éttermével régi alapanyagokat hoz vissza épp a török gasztroköztudatba és újraértelmezi az anatóliai konyhát, Askar exkluzív vacsorát ad és a színpadon is fellép a Gourmet-n.
„Ebéd, vagy vacsi? Nem gond, nyugi, nyugi”
A fesztiválon tavaly mutatkoztak be az exkluzív ebédek és vacsorák, amelyeket a legjobb hazai séfek tartottak. Ezekre előzetes regisztrációval lehet jelentkezni. Idén több ilyen lehetőség is nyílik a Gourmet-n. Ugyancsak tavalyi kezdeményezés a Gourmet „vidéki ebéd” sorozata, amelyben a legizgalmasabb vidéki éttermeket mutatják be. Idén az Anyukám mondta, a Platán, a soproni Erhardt, az egri Macok és a pannonhalmi Viator van benne a buliban.
A rendezők azokat az éttermeket is igyekeztek bevonni programokba, amelyek nem tudnak kiállítani a fesztiválon. Ennek köszönhetően a Baraka, a Csalogány 26, a Mák, a Rosenstein és a St. Andrea Wine & Gourmet Bar séfjei közös vasárnapi ebédet rittyentenek a vendégek számára.
A workshop sem marad el
A Gourmet workshop sorozatán, pénteken például Jahni László, a népszerű balatoni Kistücsök sztárséfje és Fodor Ferenc, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. haltermelési igazgatója segítségével a résztvevők közelebbről is megismerkedhetnek a balatoni sudár ponttyal, miközben közösen elkészítenek egy stílusos ételt (halgombóc korhely halszószban) és gyakorolják a haltisztítást és a filézést is. Aznap még Vágó Piros, a népszerű rádiós műsorvezető és kísérletező kedvű hobbiszakács, egyik kedvencét készíti majd el, melynek főszereplői az édesburgonya, a mandula és a fahéj.
Szombaton ott lesz Pataki Ádám cukrászmester, aki lányaival egy családi workshop keretében húznak egy fincsi ívet a grissinitől a málnás tiramisuig, és fellép a hazai színjátszás egyik legnépszerűbb alakja, Anger Zsolt is. Őt követi majd Sárközi Ákos (Borkonyha) és a Nespresso kávénagykövete, Márkosi Balázs. A népszerű séf, Fördős Zé a Konyhafőnök állandó zsűritagja és a Street Kitchen házigazdája egy kreatív feladattal is készül, amely során a tálalási technikájukat fejleszthetik a résztvevők.
A vasárnapi workshop Jancsa Jani burgereivel indul, aztán ismét a kávé kerül a főszerepbe: Barna Ádám (St. Andrea Wine & Gourmet Bar) és a Nespresso kávénagykövete, Márkosi Balázs segítségével a résztvevők a kávé evolúciójával párhuzamba állítva kóstolás útján ismerhetik meg a kávé-ételpárosítások alapvetéseit, és felfedezhetik, hogy az egyes alapanyagok milyen típusú kávékkal harmonizálnak legjobban. A workshopok sorát a Gourmet utolsó napján Pataky Péter (Meatology) előadása zárja.
Felsorolni is hosszú, mennyi minden várható még a három napos fesztiválon. A kiállítókat itt, a totál részletes programlistát itt, a jegyekkel kapcsolatos infókat pedig itt tudod csekkolni.