Cikk megosztása
Kilenc budapesti étterem kínál egy hétig különleges, a sörökhöz kialakított menüt a Sörgasztronómiai Hét keretében.
Indítsuk a menüsört egy könnyed, világos lágersörös, mandula likőrrel ízesített koktéllal és zárjuk sörpárlattal! Az előételek között a komplex íz-élményt kínáló, céklában pácolt lazac az egyik legígéretesebb, ehhez friss, bajor stílusú, szűretlen búzasört választottak. A főételek között válogathatunk olyan húsos ételek között, mint a malacpofa, zöldséges tarhonyával, sötét Stout sörrel, vagy báránysült friss ananásszal és currys gnocchival, sörpárban egy testes barna ale-lel. Különlegesség a kínálatban a Leskovacki ustipci (leskováci falatok) ajvárral, egy malátás illatú lágerrel kísérve. Vegáknak ajánljuk a vargánya gombás fusillit, édes illatú enyhén kávés ízvilágú barna sörrel. Az éttermek a hagyományos desszerteket (tiramisu, csokoládé mousse, panna cotta, sajttorta, somlói) a sörpárjukkal dobják fel a Sörgasztronómia Hetében, de vannak olyan különlegességek is, amelyeket nem szabad kihagyni, az egyik a mango-maracuja charlotte IPA-val társítva, a másik a szarvasgombás fehércsoki mousse vattacukorral. Utóbbi annyira passzol a gyümölcsös aromájú, könnyed, belga apátsági blonde ale-lel, hogy muszáj kipróbálni. Akik a jól bevált hamburger-sör párosra esküsznek, azoknak sem kell csalódniuk, hiszen egyetértünk abban, nem mindegy, mit iszunk a szaftos burgerhez – ajánl a fogások közül néhányat a Sörszövetség sajtóközleménye.
A Sörgasztronómiai Hét menüje:
400
- Előétel: Pácolt lazac filé salátaágyon, szárított paradicsommal, citrusos balzsamkrémmel. Sörpár: Friss, bajor stílusú szűretlen búzasör.
- Főétel: Leskovacki ustipci (leskováci falatok) hasábburgonyával, ajvárral és hagymával. Sörpár: Közepesen erős, kellemesen keserű ízű, malátás illatú láger.
- Desszert: Barna sörös Tiramisu. Sörpár: Finom, könnyed ízvilágú, kakaós, kávés lecsengésű sötét láger.
Ankert
- Az Anker’tben minden a nemeskomlóval főzött, jellegzetesen kesernyés, malátás világos láger körül forog majd, mellép pedig klasszikus marha vagy csirkeburgert és bajor perecet kérhettek.
Borssó Bisztró
- Aperitif: Könnyed, friss világos lágersör, cola, mandula likőr, lime narancs elegyével.
- Előétel: Citrusos marinált lazac kecskesajttal. Sör: Felsőerjesztésű dupla IPA, erősen komlós ízzel, minimális trópusi gyümölcs jelleggel.
- Főétel: Malacpofa rókagombával, zöldséges tarhonyával. Sör: Enyhén kesernyés és füstös ízű Stout, hangsúlyos karamellel.
- Desszert: Mango-maracuja charlotte karamell sörhabbal. Sör: Felsőerjesztésű világos IPA, amerikai komlóval, erős mangó hangsúllyal.
- Párlat: Sörpárlat
Cactus Juice
- Előétel: Házi készítésű húsos pite. Sörpár: Közepesen erős, kellemesen keserű ízű, malátás illatú láger.
- Főétel: Sertés szűz borskéregben, baconos hagyma ragu, pirított burgonya, sörös jus, kelkáposzta chips. Sörpár: Óarany színű, cseh komlóval készült, lágy ízű világos sör.
- Desszert: Barna sörös csokoládé mousse. Sörpár: Finom, könnyed ízvilágú, kakaós, kávés lecsengésű sötét láger.
Meat Butique
- Előétel: Sonkatál. Sörpár: Aranybarna, telt, édes ízvilágú cseh láger.
- Főétel: BBQ oldalas, coleslaw, héjában sült burgonyával. Sörpár: Óarany színű, enyhén gyümölcsös illatú lágersör.
- Desszert: Házi sajttorta áfonyával. Sörpár: Testes barna ale, karakteres belga élesztővel, édeskés pörkölt malátával.
Up & Down
- Előétel: Kenegetős (avokádó salsa, padlizsánkrém, hummusz). Sörpár: Sajátosan telt, karakteres ízű belga láger sör.
- Főétel: Báránysült ananásszal és currys gnocchival. Sörpár: Testes barna ale, karakteres belga élesztővel, édeskés pörkölt malátával.
- Desszert: Szarvasgombás fehércsoki mousse, passiógyümölcs. Sörpár: Gyümölcsös aromájú, könnyed, belga apátsági blonde ale.
Seasons
- Előétel: Mangalica sonka, marinált grillezett paprikával. Sörpár: Aranybarna, telt, édeskés cseh láger.
- Főétel: Vargánya gombás fusilli. Sörpár: Sötét színű, tömény, édes illatú enyhén kávés ízvilágú barna sör.
- Desszert: Rebarbarás epres panna cotta. Sörpár: Élesztőtől opálos, citrusosan friss búzasör.
Stex
- Előétel: Sonkatál olívabogyóval, parmezánnal, házi focacciával. Sörpár: friss bajor stílusú szűretlen búzasör.
- Főétel: Lávakövön grillezett vastag hátszín, vaslapon sült töltött burgonyával. Sörpár: Nemeskomlóval főzött, jellegzetesen kesernyés, malátás világos láger.
- Desszert: Somlói galuska, karamellcsíkos réteslapon. Sörpár: Német stílusú, aszalt gyümölcsös ízvilágú, nehéz, sötét baksör.
Sörgasztronómiai Hét a Facebookon is van. Itt.