Cikk megosztása
Az eddig csendben, a hátsó kertekben, illetve csak a fanatikus rajongók számára létező BBQ őrületet szeretné minél szélesebb közönséggel is megismertetni egy budapesti étterem, amely a finom falatok mellett oktató videókkal, tudástárral, workshopokkal és webshoppal rukkol elő idén.
Több csapat is belevágta már a fejszéjét itthon az autentikus amerikai barbecue kultúra népszerűsítésébe, de még ma is úton-útfélen félrevezető információkkal találkozhatunk. Ebben nem segítenek a nagy áruházláncok sem, akik a grill-barbecue fogalomzavarba keveredve sem minőségükben, sem funkciójukban nem megfelelő termékeket és alapanyagokat helyeznek kiskereskedelmi forgalomba – olvasható a Rub&Roll Barbecue (ex Budapest Barbecue Company) sajtóközleményében.
A megújuló étterem ugyanis kóstolóval egybekötött beszélgetésre invitálta a sajtót, abból az alkalomból, hogy bemutassa idei terveit. „Szeretnénk népszerűsíteni és a valódi BBQ élvezetét eljuttatni minél szélesebb tömegekhez. Úgy érezzük, már nem csak egy barbecuera specializálódott étterem vagyunk, hanem fel kell vállalnunk a küldetést, hogy a hazai barbecue kultúra egyik úttörőjeként minél szélesebb körben ismertessük és szerettessük meg a barbecuet.” – mondta Kiss Dávid, az étterem szakmai vezetője és tulajdonosa.
Ahogy elmondta, a műfaj rajongóiként a hagyományos amerikai BBQ éttermekben, a legnépszerűbb pitmasterektől megszerzett tudást és a több éves tapasztalatot teszik közkinccsé 2020-ban, immár új nevükön. Az új szellemiségben oktató videók, online tudástár, workshopok, receptek, eszközajánló és egy kifejezetten alapanyagokra és azok használatára épülő webshop születik meg, melyek azért jönnek létre, hogy támogassák a hazai barbecue mozgalmat. Emellett folyamatosan fejlesztik és hamarosan be is mutatják a nagyközönségnek saját termékeiket is, melyekkel céljuk, hogy tovább színesítsék a hazai barbecue-palettát és az étterem kínálatát is izgalmasabbá, változatosabbá tegyék.
A kóstolón egyebek mellett házi fejlesztésű fűszerpasztával készült USDA marhaszegy, ugyancsak saját fűszerkeverékkel ízesített, Boston Butt vágásból származó sertéslapocka, BBQ csirkecomb és saját fejlesztésű grillkolbászokkal lehetett megismerkedni.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
És mivel jó sör nélkül nincsen jó barbecue sem, íme egy kis lista, milyen húsokhoz, milyen söröket érdemes beszerezni, ha az ember barbecuezásra adja a fejét:
- BBQ hamburgerek – pilsner, porter, fekete IPA
- BBQ csirke – világos és félbarna láger sörök, porter
- kolbászok – német láger sörök, vörös sörök, füstölt sörök
- marhaszegy – dupla IPA, bak, stout
- BBQ zöldségek – búzasörök, pilsner, sötét láger sörök
- steak – brown ale, porter, stout
- BBQ sertés – félbarna lágerek és ale-ek, porter
- BBQ pulyka – könnyű lágerek, nyári sörök (session IPA, stb.)
- BBQ oldalas – pilsner, erős láger sörök, füstölt sörök
- BBQ sonka – blonde ale, füstölt sörök