fbpx

Így nem vizezik a sört a Szigeten

Írta: BeerPorn.hu

2016-08-15 | 17:29 Egyéb

Fotó: Flickr/always remembered

Fotó: Flickr/always remembered

A vizezett sörökről szóló elméletek rendre valahogy úgy kezdődnek, hogy van egy teljesen átlagos hordó sörünk, amely valahogy vizesebben jut el a fogyasztóhoz. Vagyis a sörgyár és a kocsmapult között történik vele valami. Megvizsgáltuk hát, mi történik a sörrel a főzőhely és a poharunk között. Elöljáróban annyit, hogy aki csaposként vizezni szeretné az italt, nagy fába vágja a fejszéjét.

 

Ez egy teljesen zárt rendszer

Arról, hogyan jut el a csapolásra szánt sör a buliba Becz Gábort, a Dreher kereskedelmi minőség specialistáját kérdeztük. Elmondta, hogy a sörgyár egy bizonyos Integrált Irányítási Rendszert alkalmaz a megfelelő minőség folyamatos biztosítása érdekében. Ez kiterjed a teljes gyártási folyamatra, az alap- és csomagolóanyagok ellenőrzésén át, a sör analitikai, mikrobiológiai vizsgálatára, és az érzékszervi tulajdonságainak elemzésére.

Söreinket zárt rendszerben fejtjük hordókba, és minden hordót egyedileg azonosítunk – fogalmazott. A sörgyártás során az alapanyagoktól a fejtésen át a vendéglátóhelyi kiszolgálásig többször ellenőrizzük a minőséget. Csapolói helyeken (tehát például a fesztiválokon – a szerk.) történő vizsgálatok esetén mikrobiológiai, és analitikai mintát vesznek, és ellenőrzik a csap higiéniai állapotát is. Külön hangsúlyt kap a csap technikai állapotának vizsgálata, amely során annak az összeszerelését, a sörvezetékek állapotát, a széndioxid reduktor nyomásértékét, a sörhűtő- és a sör hőmérsékletét ellenőrizzük – mondta a specialista. Ezt pedig az érzékszervi vizsgálatok követik.

A sörgyárakból érkező hordókon plomba található, amelyet csapoláskor távolítanak el. Ez voltaképpen egy egyszer használatos műanyag kupak, ami a hordó szelepére kerül a fejtési szakasz végén. Ez a kupak sérülésmentesen nem szedhető le, ezt a sofőrök is és a partnerek is ellenőrzik a kiszállítás során. A zárósapkát a csapos távolítja el. Ha nincs a zárósapka a hordó szelepén szállításkor vagy megrongálódott a csapos át sem veheti, veszi a hordót – mondta Becz Gábor.

fesztival_sor_2

Fotó: Flickr/Tibor Kádár

De hogyan működik a csapolás?

A sörcsapoló rendszer is zárt, amelyben a sör útját egy „visszacsapó szelep” egyirányúsítja, így a hordóból folyadék csak kifelé tud áramlani – magyarázza Csurgó János, szenior technikai specialista. A szóban forgó szelep abban a csapoló fejben van, amelyet közvetlenül a hordóra csatlakoztatnak, onnan egy zárt vezetéken jut el a sör a sörhűtőn keresztül a csapig. A rendszerben uralkodó belső nyomás eredménye, hogy a csapoló kar meghúzásakor a sör kifolyik a csapon. A csapoló rendszer belső nyomását élelmiszeripari tisztaságú széndioxid felhasználásával érik el. Ez egy nagynyomású palackból jut be a hordóba.

Fotó: Pexels.com

Fotó: Pexels.com

A sörcsapoló rendszerbe a beépített gátak miatt nem lehet sörözői körülmények között belenyúlni. A sört vizezni legfeljebb úgy lehet, ha a pohárban, korsóban van valamennyi víz és arra csapolnak sört – mondta Csurgó János.

Ezért nem vizezhető a csapolt sör:

  1. A hordó a csapos helyekre úgy érkezik meg, hogy egy zárósapka van a szelepére zsugorítva, melyet a csapos távolít el. Ha nincs a zárósapka rajta a csapos át sem veheti, veszi.
  2. A hordóban a sör széndioxid tartalma miatt nyomás van és szelep technikai megoldása is olyan (biztonsági szeleppel, füllel ellátott), hogy ott nem lehet vizet juttatni bele.
  3. A csapolórendszerek úgy vannak kiépítve, hogy azon keresztül sem lehet vizezni a sört.
  4. A sör minimális vizezés hatására is megváltozik, olyan változások lépnek föl, amit műszeres vizsgálatok nélkül is a fogyasztók többsége azonnal észrevesz, pl. változik a habja, széndioxid tartalma, színe.
  5. A csapoló helyeken sem kockáztatnak a vizezéssel, mert nem éri meg és élelmiszerbiztonság technikai szempontból is aggályos. Pl. egy nem bevizsgált kútvízzel, vagy egy erősen klórozott, város vízzel hígított sör mikrobiológiai állapota és íze erősen megváltozik.
  6. A piaci minőséget a sörgyár folyamatosan ellenőrzi (a sör minőségének a vizsgálata nem „csak” a gyárban, hanem a piacon is folyamatosan történik). A csapolói helyeken és a boltokban egy mintavételi terv szerint vesznek mintákat, illetve szakmai támogatást adnak a sör kezelésével, tárolásával, csapolásával kapcsolatban a partnereiknek a csapoló helyeken, boltokban.