Cikk megosztása
A müncheni Környezetvédelmi Intézet 14 német sörmárkát vizsgált, azokat, amelyekből a legtöbbet adtak el 2015 decemberében és 2016 januárjában Németországban. Megállapították, hogy mindegyikben van glifozát.
Az intézet szerint a sörök alapanyagául szolgáló gabonával jutott be az anyag az italokba – írja az Index.
A legtöbbet, literenként 29,74 mikrogrammot a Hasseröder nevű gyár sörében találták, a legalacsonyabb értéket (0,46 mikrogramm) a Bavarian Augustiner söreinél mérték. A cikk megjegyzi, hogy az ivóvízben a törvény szerint maximum 0,1 mikrogramm glifozát megengedett.
A nálunk is széles körben ismert márkák közül az Erdingert, a Radebergert, a Paulanert, a Krombachert, a Beck‘s-t és a Bitburgert említi a kutatás.
A Német Sörfőzők Szövetsége egyébként tagadja, hogy ennyi glifozát kárt okozna a szervezetnek. Közleményben mutattak rá: ha valóban ennyi glifozát is lenne a sörökben, akkor is napi ezer liter sört kéne meginnia valakinek, hogy bármi baja legyen a gyomirtótól.