Cikk megosztása
A hazai sörfőzdék között talán a legtöbb féle „gyümölcssört” a tapolcai Stari Kézműves Sörfőzde készíti. A Balaton-felvidéki üzem egyik slágerterméke a grapefruitos búzasör, amin sorra lepődnek meg a vendégek, akik először kóstolják.
Általában, aki gyümölcsös, vagy, ahogy Tapolcán mondják, gyümölcssört választ, azért teszi, mert kerülni akarja az átlag sörök keserűségét, ezért elég szokatlan, hogy valaki grapefruittal készít el egy búzasört – mondja Simonovics Edina, a Stari Kézműves Sörfőzde vezetője. Valóban, a grapefruitról tényleg jogosan asszociálunk a keserű ízre, ám amikor megkóstoljuk a Stari Grapefruit sörét, minden megváltozik.
A különleges élesztő miatt egyébként is citrusos ízjegyeket hordozó búzasört nagyszerűen kiegészíti a grapefruit kicsit fanyar íze, az eredmény pedig egy nagyszerűen frissítő ital, ami egyáltalán nem keserű, a gyümölcscukor miatt inkább édeskés. Mondhatnánk, hogy „csajos”, de a sörfőzők kijavítanak: egyáltalán nem csak a hölgyek választják ezt. A férfiak legalább annyira szívesen fogyasztják, csakúgy, mint a főzde többi gyümölccsel készülő sörét.
Belga ihletésre kezdtünk el először meggysört főzni – eleveníti fel a kezdeteket Simonovics Edina. Ezek a termékek remekül bevezetik a sörök világába a „kezdő fogyasztókat”: aki nem iszik sört, annak is könnyedén megtetszik, mondjuk a Szilvasörünk, és elindul egy úton, amelynek a végén akár a jóval összetettebb ízvilágú Ír Vörös áll.
A gyümölcsös sörök kultúrájának van mit fejlődnie itthon – vallja a Stari sörfőzde. A nagyüzemekben készülő, különböző aromákkal butított „söralapú italokkal” valóban nem lehet – vagy inkább nem érdemes – összehasonlítani a tapolcaiak 30%-os gyümölcstartalommal készülő termékeit.
Az elsőként készített meggysör nagyszerű fogadtatása után egy pécsi kocsmáros javasolta, hogy ha ilyen jól megy a meggy készítése, próbálják ki a szilvát is. A tradicionális magyar gyümölcs felhasználása nagyszerű ötletnek bizonyult, a Szilvasör ma a főzde egyik legnépszerűbb terméke. Az őszre – a szilvaszezonra – időzített bemutató után egy csapásra népszerűvé váló terméket tavaly a Feketeribizli követte. A Feketeribizli sör ötlete szintén Belgiumból származik, habár ez még ott is ritkaságnak számít – itthon sem készít ilyet senki más.
A Grapefruiton kívül a többi sör világos lager alappal készül, és a cél mindnél az volt, hogy a gyümölcs íze legalább annyira domináljon, mint a söré. Sokféle verziót elkészítettek és végigkóstoltak, amíg megtalálták a meggy, a szilva, a ribizli és a grapefruit ideális arányát a sörökben. A gyümölcsök az ászokolás megkezdésekor kerülnek a sörhöz. Az ital így érlelődik gyümölcságyon, kb. 3 hétig – avat be a kulisszatitkokba Simonovics Edina. Így a lehető leginkább integrálódik a gyümölcsíz a sörbe, ami pedig hosszú ideig megtartja az opálosságát – nem rétegződik az ital. Ez a magas minőség egyik biztos jele – mondja.
A meggy, a szilva, a ribizli és a grapefruit mellé pedig úgy tűnik, egy ötödik gyümölcs is érkezhet tavasszal, de erről még nem szeretnének többet elárulni. Úgy fest, van még egy ok, hogy gyorsan teljen el a tél…
(X)