Cikk megosztása
Az első minimalista kisüzemi sörmárkaként definiálja magát a székesfehérvári Hübris Sörfőzde, amely az elmúlt hónapokban jelent meg a hazai piacon. Exkluzív kóstolón vettük végig a régi/új szortimentet.
A Bestiában tartott sörkóstolót június 6-án a Hübris Sörfőzde. László Ádám, az egiyk alapító a bazilika tövében, festői környezetben beszélt nekünk a főzde új és megújult söreiről.
Akinek egyébként nem cseng ismerősen a Hübris neve, és szeretne többet megtudni róluk, azoknak korábbi cikkünket ajánljuk a témában. Röviden összefoglalva, minimál dizájn, kiváló sör és nagy ambíciók, leginkább a lehető legszélesebb közönség megismertetése egy új, Magyarországon még csak szárnyait bontogató, minőségi sörkultúrával. Ők erre azt mondják, hogy „jó sört akarnak főzni, kézműves allűrök nélkül”, meg hogy a Hübris az első minimalista kisüzemi sör.
A főzde hat sörből álló állandó kínálatát mutatta be a belvárosban. A szortiment első darabja, egy klasszikus cseh típusú pils, a Sür. Ahhoz, hogy az ember lecserélje a bevált és megszokott meccsnézős, lazítós söreit óriási erőfeszítést kell tenni. Egy új márka esetében pedig bevállalós dolog ilyennek kijönni. A Hübris láthatóan mindent meg is tett, hogy ez a sör sokaknál betaláljon: az ízek vonalzóval kimértek, mégsem éreztem művieskedést, felesleges cicomát, egyszerűen egy korrekt, alsó erjesztésű sört kaptam, nagyüzemre hajazó stabilitással, kisüzemi hozzáállással elkészítve. A 0.33-as kiszerelés remélem, nem fogja elrettenteni a kedves közönséget, egy-két Sür megér egy próbát egy forró nyári nap lezárásaként.
A Hübris American Pale Ale típusú söre az Apü. Lágy, citrusos íz, alacsony alkoholtartalom, klasszkus nyári strandsör, számomra a szortiment legfelejthetőbb darabja, nekem ez a sör tűnt a sorozat achilles sarkának, minden kategóriában bizonyult nála kellemesebb, különlegesebb választás a kínálatban.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A klasszikus IPA, a Hübrisnél Üpa mondhatni a kraft sörök lágere. A műfaj szerelmesei nem is fognak csalódni ebben! Az Üpa nem a meglepetéseket, hanem a finom balanszot, a „kraft és az ivósör mezsgyéjén” koncepciót képviselte.
Üpa2, vagyis a komplexebb verziójú IPA. Tényleg koncentrált, afféle ízbomba, erős, sűrű, 7%-os ital, igen intenzív ízélményben lehet része a kóstolónak. Abszolút au Üpa fullextrás változata. László Ádám főzdealapító röviden el is mesélte ezen sör megalkotásának folyamatát. Azt mondta, hogy elsősorban a fenyő és az ananász ízjegyeit szerették volna elérni benne. Nos, a fenyő valóban nagyon hangsúlyos, az első korty első pillanatától kezdve jelen van, az ananász pedig az utóizében sejlik fel, sokkal halványabban.
Nekem nagyon betalált és újszerű élményt nyújtott a Büza, talán mert az előd Dr. Bélához nem volt szerencsém. Nagyon friss, kellemesen könnyed witbier, és szép benne a citrusos csavar. 🙂
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A Stüt egy, a trendekkel szembe menő, száraz stout, nagyon karakteres, kávés ízvilággal. Üdítő, ha már tele van az ember az édeskés, nehéz stoutokkal. Szikár, száraz „ivóstout”. Nálam ez is zajos sikert aratott.
A Hübris söreire általánosan jellemző az egyszerűség és a határozott koncepció, a kóstolás során egyszer sem éreztem magam kísérleti nyúlnak, mindegyik üveg egy átgondolt termék magabiztosságát sugározza. Ha a főzdének sikerül beváltani a reményeit, vagyis meg tudja szerettetni a kraft sörök világát a szélesebb tömegekkel, és közelebb hozni a pénztárcájukhoz, akkor kis hazánk sörfogyasztói előtt egy fényesebb jövő képe bontakozhat ki!