fbpx
Az idén egy éttermi étkezésre átlagosan 2900 forintot szánnak a magyar vendégek fejenként, a hely kiválasztása előtt 72 százalékuk az interneten is tájékozódik, 60 százalékuk azonban ismerősei ajánlását tartja döntőnek.

A Márton és Lányai pálinkafőzdéből ismert Márton János nagyon komolyan beleállt a ginkészítésbe. A bemutatkozó főzetet három évig fejlesztették. A Búzavirág Gin nagytesója pedig már a hordóban várja, hogy tavasszal megjelenjen.

A szeptemberig tartó egy évben 146 milliárd forint volt a hazai kiskereskedelmi sörforgalom, ami több mint 350 millió liternek, tovább matekozva 700 millió korsónak felel meg. A Nielsen adatai szerint folytatódik a trend, hogy megvesszük a drágább söröket is.

A cseh házi sörfőzők lassan örülhetnek, a cseh országház ugyanis egy adócsomagról történő szavazás során támogatta Radek Holomčík, a cseh kalózpárt képviselőjének javaslatát, mely 2000 literre emelné a házi termelés adómentességének korlátját. Az jelenlegi korlát ennek tizede, azaz 200 liter évente, amit a házi sörfőzők régóta kritizáltak és törekedtek az emelésre.

Brit tudósok rovatunk újabb érdekes gyöngyszemre bukkant: ezúttal a másnapossággal kapcsolatos, életbevágó információk láttak napvilágot, hála a manchesteri University of Salford kutatóinak!

A Beer Brothers Budapest söröző egy igazán nagyszerű összefogást jelentett be. A Mad Scientist és a Hübris söreiből november 25. és december 12. között csapra vernek néhány hordót, a befolyó összeget pedig teljes egészében átutalják a Menedékház Alapítványnak, ezzel segítve az ott élő rászorulók karácsonyát.

Közben a kormány pedig tovább nyomja a saját fogyasztásra történő pálinkafőzés adómentességét az EU-ban, Zacher Gábor szerint pedig épp kétszer annyi alkoholista van itthon, mint a hivatalos adat.

Akkora divat lett a gin az utóbbi években, hogy úgy fest, már nem elég újabb és újabb receptekkel előállni, illetve a „craft” jelzőt odaírni a címkére, egyre több kell. A bristoli Circumstance Distillery mesterséges intelligencia segítségével készített gint.

Megvan az a régi vicc, hogy az amerikaiak dollármilliárdokért fejlesztettek olyan golyóstollat, amivel az űrben is lehet írni; eközben az oroszok pedig egyszerűen megoldották: ceruzát használtak? Na, valami ilyesmi játszódik le most a sörösdobozokat összetartó műanyag bigyókkal.

A hetvenes években Nagy-Britanniában előszeretettel használtak azbesztet arra (is), hogy megtisztítsák a söröket. Azoknál, akik akkoriban sokat szűrtek, egyre gyakoribb a nyelőcsőrák.

A HUBA - Hungarian Beer Academy közzétett egy videót arról, milyen is náluk egy sörtanfolyam. A kisfilmben feltűnik néhány kóstolt sör, pár meglehetősen jóvágású étel, és a kurzus hangulatába is betekintést nyerhetünk, mitöbb, itt a jövő heti alkalom menüje!

A magyarországi komlótermesztésről tartottak beszélgetést kedden a KEG Sörművházban, ahol nem csak a kisüzemek képviseltették magukat, hanem az Ökumenikus Segélyszervezettel közösen komlótermesztésbe fogó Heieneken Hungária tapasztalatairól is szó esett. Lesz újra Magyarországon komolyan vehető komlótermesztés?