Cikk megosztása
Hétfőn kezdődik világszerte az Olasz Gasztronómiai Világhét, amely során mindenfelé kóstolókkal és gasztrokulturális programokkal népszerűsítik a mediterrán étrendet. A Budapesti Olasz Kultúrintézet mutatott pár szuper receptet is!
A harmadszor meghirdetett Olasz Gasztronómiai Világhét témája a gazdasági, környezeti és egészségügyi szempontból is fenntartható „dieta mediterranea”, vagyis a mediterrán étrend, amely az olasz népet a világ legegészségesebb nemzetei közé emeli – mondta el a kezdeményezés csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján az Olasz Köztársaság magyarországi nagykövete.
Massimo Rustico hozzátette: a nemzetközi rendezvénysorozat keretében több mint 300 olasz diplomáciai székhely és kultúrintézet szervezésében csaknem 1000 program valósul meg világszerte.
Rustico emlékeztetett, hogy a teljes kiőrlésű gabonát, zöldségeket és gyümölcsöket, hidegen préselt olívaolajat, hüvelyes növényeket, kevés halat és húst tartalmazó mediterrán étrend nemcsak táplálkozási forma, hanem életstílus is: hozzátartozik a termőhelyek, jellegzetes termények és feldolgozási tradíciók tiszteletben tartása, valamint az étel közös elfogyasztásának hagyománya is.
Az olasz, azon belül a szicíliai street foodról, illetve Palermo környékének craft sör életéről egyébként nemrég készítettünk egy videót. Ezt:
A világhét alkalmából az is kiderült, hogy újraindítják az Ospitalita italiana projektet, melynek során a minőségi olasz konyhát működtető vendéglátóhelyek ítélik oda a program védjegyét, a HoReCa Connect platform pedig az olasz és magyar szakembereket segít majd összekötni.
A hét programja, és néhány baró recept itt érhető el (pdf).