Hajdúböszörményben igazán sikerült teljesíteni a célkitűzést, hogy az ott készülő sör, a lehető leginkább helyi termék legyen. A főzdében a saját földön termett árpából, helyben készült malátával főztek új sört.
Mindössze három kilométerre található az a föld a hajdúböszörményi Hajdú Serháztól, ahol a legújabb sörükhöz felhasznált árpa termett. A szükséges átalakítások és beruházások, a HACCP kézikönyv elkészítése és a NÉBIH engedély megszerzése után végre kóstolható a Serház, immár teljesen saját malátából készült, új märzenje.
Sánta Krisztián, a Hajdú Serház vezetője már a Corvinus Egyetem Szeszipari Tanszékén is rengeteget foglalkozott a malátázással, jó pár évnek el kellett viszont telnie ahhoz, hogy végre megszülethessen a saját alapanyagból készített sör.
Az árpa most lényegében terményként megy be az épületbe, ahol a pincében, hagyományos szérűmalátázással, majd aszalással állítjuk elő a malátát – mondta a főzde vezetője. A bekerülő árpa pedig pár hónap múlva már sörként távozik, így egészen konkrétan érvényesül a „termőföldtől az asztalig elv”, csakúgy, mint a XVII. századi böszörményi sörfőzők esetében – tette hozzá Sánta Krisztián.
Az új sört az elsők között hétvégén lehet majd megkóstolni a Hajdú Serház eseményén. Ha pedig szeretnél többet is megtudni a märzen stílusról, olvasd el ezt a cikket!