fbpx

Hat finomság, amelyek nélkül Csehország nem lenne ugyanaz

Írta: BeerPorn.hu

2019-07-30 | 06:03 Magazin

Fotó: Freepik.com

A szuper cseh sörök mellé mindig jól esik néhány falat helyi finomság. És ha te is unod már a cseheknél az állandó csülök- meg knédlizabálást, biztosan ráakadtál már néhány király cseh sörkorcsolyára is. Mutatjuk a hat legjobbat!

1. Nakládaný Hermelín

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés,

A camembertre hasonlító sajt, amelyet alaposan bepácoltak, leginkább fokhagyma, babér, fok- és lilahagyma és feketebors felhasználásával, napraforgóolajba. De persze mindig lehet variálni a dolgot, színes borssal, és különböző egyéb fűszerekkel is. Mi pár éve így készítettük.

2. Utopenec

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés,

A legelvetemültebb téma az utopenec, vagy ahogy egy-egy görbére sikerült csehországi este másnapján sóhajtozni szokás: az ecetes hús. A szafaládé és a lecsókolbász édestestvérét hagymával, cseresznyepaprikával és fűszerekkel, ecetes pácban érlelik.

3. Pivní Sýr

Fotó: Funcheap.com

A baromira büdös, de annál összetettebb ízű sörsajt, amire sajnos már nem is olyan könnyű ráakadni a divatosabb cseh kocsmákban. Rúzsos sajtról van szó, ami leginkább az itthoni Pálpusztaihoz hasonlít, a menő cseh arcok mustárral, hagymával és fűszerpaprikával keverve teszik a pirítósra. A rúzsos sajt témáról itt írtunk bővebben.

4. A pirítós és barátai

A cseh pirítós nem úgy készül, hogy a kenyérszelet szárazon bemegy a pirítóba, aztán kijön és készen van, hanem olajban pirítják. Ezt elég nehéz megszokni, pláne, hogyha kérünk egy tatárbifszteket, amihez nekünk a sima pirítós a megszokott. Az olajos verzió viszont nagyszerűen működik, ha fokhagymagerezdekkel akarjuk megkenegetni, hiszen sokkal jobb a kenyér tartása, mint a száraz változatnak. A képen látható esetben pedig pikáns húspástétommal is sikerült megfejelni a témát. Káprázatos!

5. Sült kolbász, vagy ha úgy tetszik, klobásy

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

#klobasy #bonappetit #kolbasz #czechcousine #beerandfood #mutimiteszel #csehország #sausages

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés,

Ez tényleg van mindenhol, habár hiába keresnénk az omlós, szaftos magyar sült kolbászt, Csehországban inkább a sült debreceni- vagy lecsókolbász szerű dolgokban utaznak. Cserébe mindig adnak hozzá savanyúságot és nem csak mustárt, tormát is. A félbarna, köményes kenyérrel pedig egyszerűen szuper kaja! Amúgy ha te is imádod a kolbászokat, nézd, összegyűjtöttük, milyen kolbászok, mely sörökkel dolgoznak együtt a legjobban!

6. Friss, házi chips

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Beerporn magazin (@beermagazin) által megosztott bejegyzés,

Kevésbé klasszikus, de szerencsére egyre több helyen találkozni vele. Forrón tálalt, frissen sült chips, amelyet simán sósan, vagy fokhagymás tejföllel, vagy csípősnek mondott, de valójában enyhén pikáns szósszal kérhetünk. És milyen finom!