Cikk megosztása
Írország legismertebb márkája és a világ egyik legismertebb sörének története 1759-ben kezdődött, amikor Arthur Guinness bérbe vette a dublini St. James Gate Sörgyárat. Guinness nagyon biztos volt a dolgában: a bérleti szerződést 9000 évre kötötték, és a történelem őt igazolta, a Guinness ma már több mint százhúsz országban kapható a világon, és a neve egyet jelent a dry stouttal.
A XVIII. században Guinness, porter típusú sört kezdett főzni, az 1840-es években pedig elkezdték használni a „single” és a „double” stout elnevezéseket. A single a porternek, a double az extra stoutnak felet meg, később jelent meg a foreign stout, amit exportra szántak.
A Guinness Draught a legszélesebb körben elérhető stout a világon, mással összekeverni szinte lehetetlen. Az elsőre feketének tűnő sör valójában mély rubinvörös, amely szín a rengeteg pörkölt malátának köszönhető, a gazdag ízben ugyanakkor legalább ilyen fontos szerepet kap a komló, a megjelenéshez pedig hozzá tartozik a krémes habkorona is. Ma már ezzel a sörrel azonosítják a legtöbben a Guinnesst, pedig ezt először csak a dublini sörgyár kétszázadik születésnapjára készítették el. Akkor mutatták be – a világon először – a nitrogénnel csapolt változatot is, amely a különleges vizuális élmény mellett extra krémességet is kölcsönöz az italnak, és rendkívül tartós habot eredményez.
A Guinnesst 1769-ben kezdték exportálni Angliába, csaknem száz évvel később, 1868-ban a céget a legnagyobb sörgyárak között tartották számon: 1876-ban pedig már 780 000 hordó sört termeltek. Ez a szám 1914-re 2,5 millió fölé emelkedett.
A sör 1959 óta kapható dobozos kiszerelésben, a dobozban található egy műanyag golyó is, amely a felbontás után nitrogéngázt bocsájt ki – így biztosítva a csapolt Guinnessre leginkább hasonlító élményt.