Cikk megosztása
Egyre több kézműves sörfőzde bővíti a hazai sörválasztékot, miközben a nagyobb gyártók sokféle licencsört gyártanak – állapította meg a GKI Gazdaságkutató.
A GKI elemzése szerint a hazai sörtermelés a rendszerváltástól 2013-ig folyamatosan csökkent. A visszaesés 2014-15-re állt le. A sörgyárak adatai alapján 2016-ben 6 millió hektoliter sört főztek a nagyüzemekben. Ez 2,5 százalékos emelkedés az előző évhez képest. Az ok a 40 százalékkal megugró kivitel, amit ugyanakkor a behozatal még mindig nagyságrendekkel túlnő – írja a Népszava.
A GKI felhívja a figyelmet rá, hogy bár a magyar sör egyre népszerűbb külföldön, a behozatal erőteljesen bővül. Emellett pedig a sörfogyasztás is csökken, vagyis kevesebb sörivó válogathat a szélesebb választékból – rendre a hazai márkák kárára.
Az olcsó diszkontsörökkel Dunát lehet rekeszteni és ár a prémiumok behozatala is bővül, részarányuk továbbra is csekély. A nagy nemzetközi végek hosszú távú szerződéseket kötöttek, és nagyon erős értékesítési hálózattal rendelkeznek, szóval új szereplőként igen nehéz lenne belépni a magyar piacra.
A kézműves termékek előtt határt szab a fogyasztók fizetőképessége, árérzékenysége és a méretgazdaságosság. A hazai piac bővülését akadályozza az egészséges életmód terjedése is – fogalmaz a gazdasági kutatóintézet.