Cikk megosztása
Legalább öt dolog van, amely gondoskodott arról, hogy ne beszélhessünk többé sörforradalomról. De vajon beköszöntött az új sörkorszak, vagy minden maradt a régiben?
A mintegy tíz éve indult sörforradalom végéről írt Csupor Marci, a Csupor Sörfőzde egyik tulajdonosa a minap. Aztán pedig még egyszer, kedden – közös sörbemutató keretében – pedig a Horizont vezető sörfőzőjével, Méhn Marcellel és a Vaskakas Sörfőzde sörmesterével-tulajdonosával, Vida Norberttel nyilvános kocsmabeszélgetést rendeztek a témáról.
Egy évtizeddel ezelőtt sokkal szabadabban tudott működni egy kisüzemi sörfőzde, kevesebb volt a szabályozás, ami nyilván segítette a legkisebbek piacra lépését, ám mára ez radikálisan megváltozott – hangzott el. A legnagyobb baj, hogy a főzdék irreálisan sok időt kénytelenek adminisztrációval tölteni, ami adott esetben a minőség javításáról, vagy a beszerzés optimalizálásáról veszi el a fókuszt.
Ha valóban vége a sörforradalomnak, leginkább ezek tehetnek róla:
- infláció,
- energiaárak,
- euró-forint árfolyam folyamatos romlása (a sörfőzés importigényes szektor),
- a fogyasztók sörre költhető jövedelemaránya csökkent,
- adminisztrációs terhek és költségek növekedése.
Csupor Marci szerint „a sörforradalom nem győzött”. Méhn szerint viszont ez ebben a formában nem igaz: a forradalom megvolt, hiszen rengeteg helyen elérhetők immár a kisüzemi termékek; most az utómunkáknak, a konszolidációnak és a fogyasztók edukálásának van itt az ideje.
A kis főzdék mindegyikének meg kell találni az egyéni fejlődési útvonalát, kiépíteni a saját közönségét és megválaszolni a kérdést: mitől lesz az adott sörfőzde a számukra érdekes – mondta Vida Norbert.
A beszélgetésről videó készült, amely hamarosan megjelenik a Csupor Sör Youtube csatornáján.