Cikk megosztása
Megnövekedett az import átfutási ideje, valamint a Brexit is nehezíti a whisky és a gin behozatalát, miközben utóbbira folyamatosan nő a kereslet. Nem csoda, ha drágulnak ezek a termékek.
A whiskyk és ginek árai jócskán megdrágultak az utóbbi időszakban. A jelenségről A Pénzcentrum beszélgetett Szatmári Katalinnal, a WhiskyNet tulajdonosával. Szatmári szerint az áremelkedés mögött a vámügyintézés díjának megjelenése mellett, főképp a fuvarköltségek drágulása, az emelkedő csomagolási- és bérköltségek állnak.
Persze az égetett szeszek esetében is a kisebb kosárértékű termékeket mindig jobban megviselik a fajlagos költségelemek növekedései, illetve egy drágább terméken ugyanaz a költség jobban eloszlik.
A WhiskyNet tulajdonosa szerint egy kisebb, független lepárló rugalmasabban tud alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, de az erőforrásai, lehetőségei is korlátozottabbak, mint egy világcég tulajdonában lévő lepárlónak, ami viszont sokkal nehézkesebben tudja megváltoztatni folyamatait. Vagyis az emelkedő költségek így-vagy úgy a fogyasztónál jelentkeznek majd.
A szakember szerint a Brexit miatt a Nagy-Britanniából származó termékeknél immár hosszabb az állásidő és az adminisztráció is nehézkesebb. Mindezek miatt sok cég elkezdett EU-s s raktárkapacitást kiépíteni jellemzően vagy Franciaországban vagy Hollandiában. Jól mutatja a nehézségeket, hogy a Brexit előtt egy átlagos tranzit idő Skóciából 1,5 hét volt, ma ez átlagosan 4-5 hét.
Ugyancsak ár serkentő tényező az ázsiai és a tőkeerősebb európai országok megnövekedett kereslete miatt szívóhatás is. És a drágulás korántsem csak a Brit szigetekről származó italoknál figyelhető meg. Japánban is komoly whiskyhiány figyelhető meg, leginkább a japán whiskyre világszerte megnövekedő kereslet miatt, és az amerikai párlatokért is többet kell fizetni, leginkább az USA-beli whiskyhiány hatásaként.