Cikk megosztása
A hagyományos és az újhullámos sörfőzést elegyíti a Monyo Brewing: elkészítettek egy kraft lágert, amelyet csütörtökön kóstolhatunk majd először. Az új sör receptjének megalkotásakor nagy- és kisüzemi példák egyaránt hatottak a sörfőzőkre. Itt van minden, amit tudnod kell a Fat Catről!
Akik követik a Monyo Brewing munkásságát, azoknak feltűnhetett, hogy az elmúlt időszakban tulajdonképpen elmaradtak a kínálatból a kőbányaiak láger sörei. A Beaver Fever nevű bécsi ászok, és a Kőbányai Culáger is a múlté már, de csütörtökön új időszámítás veszi kezdetét: bemutatják a Fat Catet, amivel a főzde – követve az USA trendjeit – belép a kraft lágerek világába.
Mi az, hogy kraft láger?
A Fat Cat egy hidegkomlózott láger, némi Amarillo és Mosaic komlóval. A fajták ismerősek lehetnek, hiszen rendre ezekkel szokás telepakolni az amerikai stílusú pale ale-eket, számos IPA, DIPA, APA, NEIPA sört el sem tudunk képzelni ezek nélkül a virágos, citrusos ízeket biztosító komlók nélkül. Persze a Fat Catben nem olyan hangsúlyosak a komlóaromák, inkább csak adnak egy modern, vagány hangulatot, egy kis extrát a sörnek.
A Monyo szortimentjében – miután egy jó darabig nem készítettek ivólágert –, a hagyományosabb ízlésű fogyasztók számára a Funky Fritz (ami egy Kölsch) töltötte be a mindennapi sör szerepét. Ezen túl viszont ott lesz erre a célra a Fat Cat is, amelynek megszületése abszolút illeszkedik abba trendbe, amelyet az USA, vagy Nyugat-Európa craft főzdéi diktálnak: az extrém komplex, időnként teljesen meghökkentő főzetek után egyre többen szeretnének alacsony alkoholtartalmú, jól elkészített és egyszerűbb sörökkel megjelenni a piacon.
FIGYELEM! A MONYO KERESI AZ ORSZÁG LEGLAZÁBB DAGADT MACSKÁJÁT!
Tölts fel bármilyen Monyo palack társaságában lefotózott cicád képét az Instagramra és használd a #monyofatcat hashtag-et! A három legtöbb lájkot gyűjtő poszt tulajdonosai egy-egy 12 darabos MONYO sörválogatást nyernek. A sörfőzőknek legjobban tetsző kép tulajdonosa pedig szintén 12 darabos MONYO sörpakkban részesül!!! (A játék szabályzata itt érhető el.)
Jó-jó, de milyen a Fat Cat?
Az új sör receptjének fejlesztése azzal kezdődött, hogy jókora vakkóstolót rendeztek a főzdében, amelyen nagy- és kisüzemi magyar lágerek mellett a stílus külföldi képviselőiből is jópárat megkóstoltak. Ez eredmény egyértelmű volt: a Monyo csapat az újhullámos, amerikai hidegkomlós tételekre mozdult rá, leginkább pedig a Stone Brewing Enter Night hidegkomlós pilsre, amit a Metallicának főztek.
A Fat Cat alapja egy szép, aranysárga színű sör lett, amihez háromféle malátát és Styrian Golding komlót használtak, majd a főerjedés után Amarillo és Mosaic komlóval hidegkomlózták. Illatában és ízében is megjelenik a friss, virágos, citrusos komlósság, de nem olyan erős mértékben, mint egy APA-nál, vagy IPA-nál. A főzet sokkal inkább a maláta és a komló megfelelő egyensúlyáról szól.
Az új sört te is megkóstolhatod csütörtökön a Monyo Grandban!
(x)