fbpx

Ezt a négy sör-étel párost mindenképp próbáld ki a Gourmet Fesztiválon!

Írta: Knap Gábor

2023-06-02 | 08:33 Magazin

Pénteken kezdődik a Gourmet Fesztivál a Millenárison, amelyen az ország legjobb éttermei mutatják be azokat a fogásokat, amelyekre épp a legbüszkébbek. Mi sem lenne jobb alkalom arra, hogy kipróbáljuk, hogyan működnek együtt a fine dining kaják és a belga sörök?!

Fotó: Gourmet Fesztivál Facebook

2023-ben Gourmet Fesztivál több mint száz kiállítójának csaknem a fele étterem, közöttük olyan különösen magas minőséget képviselő vendéglátóhelyek, amelyeket nemrég díjazott a Dining Guide, így az ő menüjük mellé már volt alkalmunk sörözni közelmúltban. De szerencsére van a kiállítók között még jópár olyan hely, amelyek ételeiért a Millenárisnál messzebbre is bármikor elmerészkedünk, most mégis elegendő lesz a Széll Kálmán tértől nem messzire található parkba kiruccanni!

A fogások mellé pedig többek között a 14-es standon találhatunk szuper söröket, a Belgium Büszkeségei jóvoltából. A fesztiválbelépőhöz ráadásul minden nap az első 2500 vendégnek jár egy-egy kupon, amelyet belga sörkóstolóra lehet beváltani!

Belga-magyar gasztrokalandra fel!

Ne hagyd ki a sörkóstolóból a Leffe Blonde-ot, amiben egyszerre van jelen a finoman pörkölt maláta édeskés íze és az élesztő izgalmas, fűszeres zamata! Ez egy igen összetett ízvilágú sör, ami könnyedén eluralkodik a kevésbé karakteres ételeken. De nem úgy a balatonfüredi Vasüzlet standján készülő vagány húsokon, amelyek közül a Rablóhús lesz az, ami szaftos, szépen grillezett kivitelben csodálatosan illik majd ehhez a karakteres sörhöz. Tuti párosítás, ha biztosra akarsz menni, ezt válaszd!

Fotó: Gourmet Fesztivál Facebook

A Hoegaarden White klasszikus belga fehér sör, azaz egy elegáns, fűszeres búzasör, amiben az élesztő karakterein túl a koriander és a citrushéj íze uralkodik. Ehhez, a sör parádés krémessége és különleges ízvilága miatt simán választhatsz desszertet és főételt egyaránt, de egy laza felvezetője is lehet a délutánnak. Mi most egy elsőre merész kombót javaslunk: a Baltazárnál beszerezhető grillezett ananászt, kókuszkrémmel, pekándió morzsával, chilivel, korianderrel és rózsaszín borssal. A kókusz krémessége, a grillezett ananász karamellás ízjegyei, a koriander és a Hoegaarden White olyan kombó lesz, amelyet sokáig fogtok még emlegetni!

Ha viszont egy klasszikus párosításra vágynál, a legjobb ha a hűsítő láger sör és valamilyen street food irányába keresgélsz! A Stella Artois megbízható frissessége és kellemes, ropogós, lágeres vonalai mellé a most a Horgonyzó Kisvendéglő, marinált hagymákkal és zöldfűszeres tartárral kínált haltepertőjét ajánljuk. A Stella alapvetés, a tiszalökieknél pedig mindig a központban van a fatüzeléses kemence, szóval az élmény autentikus lesz, a haltepertőjük pedig egyébként is legendás!

Fotó: Gourmet Fesztivál Facebook

A Leffe Dark kávés-csokis ízvilága könnyedén illeszthető többféle desszerthez, gombákhoz, vörös húsokhoz egyaránt. Ez a sör minden környezetben megállja a helyét, ezért egy olyan ételt ajánlunk hozzá, amely az ital édeskés, behízelgő karakteréhez úgy illeszkedik, hogy közben főételként, de akár desszertkánt is gondolhatunk rá. Ez pedig a Párisi Passage Restaurant standján kérhető libamájtorta, amelyet meggy chutney-val, brióssal és dióropogóssal kínálnak. A sör gyümölcsösségével a meggy, sűrű kortyérzetével pedig a briós vajassága harmonizál. Kivételes páros, hiba lenne kihagyni!

A Gourmet Fesztivál péntektől vasárnapig, 11 és 23 óra között várja a vendégeket. Ha nem akarsz lemaradni a Belgium Büszkeségei sörkóstolókról, érkezz időben!

(x)