Cikk megosztása
A keleti, fűszeres ételek mellé hagyományosan jól működnek az IPA-k és a világos lágerek. Utóbbiak segítenek leöblíteni az ízkavalkádot, utóbbiak egyes típusai pedig nagyszerűen ki tudják egészíteni azt. Most, hogy itt a szezon, nézzük, mit kezd az IPA a lecsóval.
A sör és az ételek párosításának egyik legalapvetőbb alapelve az ízintenzitás összeegyeztetése. Vagyis hiába adunk remek sört, hogyha elnyomjuk az étellel, és fordítva. Az IPA igen karakteres sörtípus, még akkor is, hogyha nem a dupla vagy tripla változatairól van szó. A fűszerességük, gyümölcsös, észteres aromáik azok, amelyekért szeretjük őket.
Az alábbi lecsó sem a szokványos kolbászos/tojásos/tökös/virslis változat, hanem egy sokkal intenzívebb darab, egyenesen Indiából. Az ottani neve pedig baingan bharta. Vagyis annak egyik változata. Nos, ebben mások mellett a curry, a chili, és a koriander gondoskodik arról, hogy az ízek mindenképpen izgalmasak legyenek, neked már csak annyi a feladatod, hogy elkészítsd és megtaláld a szerinted leginkább hozzá illő IPA-t! A mi tippünk az, hogy ezúttal inkább a klasszikus, kevésbé gyümölcsbomba sörökkel próbálkozz, jobban működnek majd ezzel az étellel!
A főzéshez pedig szükséged lesz
- 2 közepes padlizsánra
- 1 nagy, zöld kaliforniai paprikára
- 1 vöröshagymára
- 3 gerezd fokhagymára
- 1 chilire
- 1 kávéskanál kurkumára
- ugyanenny curry keverékre
- 2 darab paradicsomra
- sóra
- és friss koriander levélre.
A padlizsán héját most kivételesen le kell hámozni, és vékony szeletekre vágni, majd némi olajon megsütni ezeket a szeleteket. Ha ez megvan, ugyanabban a serpenyőben (és olajban) kezdd el pirítani a fűszereket és a hagymát, majd mehet bele az kis kockákra vágott paradicsom, és a padlizsánhoz hasonló méretűre vágott paprika és a is!
Fedő alatt főzd, hogy kissé essen szét a padlizsán, a végén pedig mehet rá nagyobb mennyiségű koriander levél, illetve friss chili is, mellé pedig akkor jöhet az az IPA!